Bekijk het origineel

Amerikaans onderzoek: Matige drinkers zijn gezonder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amerikaans onderzoek: Matige drinkers zijn gezonder

2 minuten leestijd

BOSTON (AP) - Uit het grootste onderzoek aller tijden naar de gevolgen van alcoholgebruik voor de gezondheid is gebleken dat matige drinkers niet alleen gezonder zijn dan zware drinkers, maar ook gezonder dan geheelonthouders. Dat staat in het nummer van het Amerikaanse vakblad New England Journal of Medicine, dat vandaag is uitgekomen. De onderzoeksresultaten hebben met name betrekking op mensen van middelbare leeftijd en ouder.

Het is niet voor het eerst dat deze conclusie getrokken wordt. De afgelo pen jaren zijn meer onderzoekers tot de slotsom gekomen dat matig drinken gezond is. Maar andere onderzoekers wezen erop dat alcoholgebruik het gevaar van borstkanker en andere ziektes verhoogt. In het nieuwe onderzoek, dat over een periode van negen jaar onder 490.000 mensen is uitgevoerd door de American Cancer Society, zijn de vooren nadelen van drank tegen elkaar afgewogen. De deelnemers varieerden aan het begin van het onderzoek in leeftijd van 30 tot 104 jaar.

Negen jaar later -iimiiddels waren 46.000 van hen overleden- kregen de deelnemers voor de tweede maal een vragenlijst voorgelegd. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de kwalijke gevolgen van alcohol (met name kanker) in het niet vallen bij de positieve gevolgen van alcohol voor het hart. Deze’gunstige effecten openbaren zich op middelbare leeftijd.

Wie gemiddeld één glas alcohol per dag drinkt, heeft weliswaar een grotere kans te sterven aan borstkanker, keel-, mond- en leverkanker, cirrose en alcoholisme, maar de kans te sterven aan hart- en vaatziekten is veel lager dan bij geheelonthouders. Matige drinkers hebben 30 tot 40 procent minder kans aan hart- en vaatziekten te sterven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 december 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Amerikaans onderzoek: Matige drinkers zijn gezonder

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 december 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken