Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Belastingheffen op pensioenpremies"

VVD wijst plan topambtenaar van de hand

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Werknemers zouden in de toekomst belasting moeten gaan betalen over hun pensioenpremies. In ruil daarvoor hoeven ze na hun 65e hun pensioenuitkering niet op te geven aan de fiscus. Nu is het omgekeerde het geval.

De wens tot deze ingrijpende belastinghervorming legt de hoogste baas van het ministerie van economische zaken, Van Wijnbergen, op tafel in een artikel in het economenblad ESB. Traditiegetrouw schrijft de ambtenaar van EZ in het eerste nummer een artikel.

Ook het afschaffen van het belastingvoordeel voor pensioenpremies is een heikel onderwerp. Maar volgens Van Wijnbergen is het de enige effectieve manier om de belastingen op arbeid op de middellange termijn fors te verlagen. Het belasten van pensioenpremies zou zoveel geld opleveren dat de inkomstenbelasting voor iedereen niet hoger hoeft te zijn dan 35 procent. De vermogensbelasting zou afgeschaft kunnen worden.

Grootste subsidie

Van Wijnbergen zegt dat het niet-belasten van de pensioenpremies de grootste subsidie is die de overheid aan haar burgers geeft, nog groter dan huizenbezitters krijgen via de aftrek van hypotheekrente. De secretaris-generaal vindt het niet-belasten van pensioenpremies niet nodig gezien het chronisch spaaroverschot in Nederland. Bovendien zorgt het voor "een serieuze verstoring in financiële markten en komt het grotendeels bij het welgestelde deel van de natie terecht".

Werknemers die pensioenpremies afdragen hoeven daarover nu geen belasting te betalen. Ook het rendement van pensioenfondsen is onbelast. In ruil daarvoor moet de oud-werknemer wel belasting betalen over het pensioen dat hij na zijn 65e ontvangt. Deze belasting is echter fors lager omdat de eerste schijf voor gepensioneerden ongeveer 20 procent lager is daar 65-plussers geen sociale premies meer hoeven te betalen.

Deze zogenaamde omkeerregel is de basis van het Nederlandse pensioenstelsel. Van Wijnbergen wil die dus afschaffen, maar dat moet wel geleidelijk.

Bestaande pensioenuitkeringen moeten buiten de hervorming blijven. Ook reeds opgebouwde pensioenrechten van nog niet gepensioneerden moeten onverlet blijven. Over nieuw op te bouwen rechten zouden werknemers wel belasting moeten betalen. Bij nadere studie zullen volgens de secretaris-generaal mogelijk nog andere nadelen blijken, maar het afschaffen van de omkeerregel is naar zijn oordeel "op zijn minst meer aandacht waard dan het tot nog toe ontvangen heeft".

Volgens berekeningen van het ministerie van financiën levert het belasten van pensioenpremies het Rijk 15 miljard gulden op aan extra inkomsten. Met dat geld wil Van Wijnbergen de belastingen voor mensen met de laagste inkomens fors verlagen via een zogenaamde heffingskorting. Daardoor moet h et netto-inkomen voor werknemers met de laagste salarissen fors stijgen.

Radicaal

Dat is volgens de topambtenaar nodig voor een betere werking van de arbeidsmarkt. Ondanks de stevige economische groei blijkt dat de werkloosheid op een onaanvaardbaar hoog niveau blijft. Dat komt volgens de topambtenaar onder andere doordat de prikkel tot het aanvaarden van werk te laag is. Doordat er allerlei toeslagen zijn voor mensen op minimumniveau, gaan velen er nauwelijks op vooruit als ze door het verrichten van arbeid meer gaan verdienen en dan buiten bepaalde regelingen (zoals huursubsidie) vallen.

De VVD wijst de de voorstellen van Van Wijnbergen volstrekt van de hand. "Het is kansloos", aldus de financieel woordvoerder Hoogervorst. Hij heeft zich verbaasd over het artikel in ESB. "Het is buitengewoon radicaal", zei hij in zijn reactie. "Ik vind het een beetje vreemd dat er ambtelijk zo'n voorstel wordt gedaan terwijl er geen enkel politiek draagvlak voor is".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken