Bekijk het origineel

Vrije val van roepia achtervolgt Aziatische markten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vrije val van roepia achtervolgt Aziatische markten

2 minuten leestijd

JAKARTA (AFP) - De roepia heeft vandaag opnieuw veel aan waarde verloren. De Indonesische munteenheid bereikte een dieptepunt van 16.500 per dollar, na gisteren te zijn gezakt tot 11.700. De koersval van de roepia sleepte de beurs in Jakarta en de meeste financiële markten in de regio mee naar beneden.

De centrale bank van Indonesië maakte volgens westerse bankiers een einde aan de koersval door op de wisselmarkt te interveniëren. De bankiers gaan ervan uit dat die actie maar korte tijd zal werken, omdat het vertrouwen van de beleggers nog altijd ver te zoeken is.

De sterke koersdaling van de laatste twee dagen weerspiegelt de twijfels aan het vermogen van president Soeharto om orde op zaken te stellen. De beleggers zijn bovendien weinig gelukkig met minister van onderzoek en technologie Jusuf Habibie als mogelijke vice-president. Habibie geldt als het brein achter uiterst kostbare projecten, terwijl het Internationaal Monetair Fonds (IMF) juist soberheid predikt.

De val van de roepia miste vandaag zijn uitwerking op andere munteenheden in Azië niet. De Maleisische ringgit bereikte opnieuw een dieptepunt, maar herstelde zich later wel wat. De Singapore-dollar daalde ook, evenals de Thaise baht. De Filipijnse peso en de Zuid-Koreaanse won verging het niet anders.

De index van de beurs in Jakarta zakte met 6 procent tot ongeveer 438 punten. In Maleisië bedroeg de daling van het koersgemiddelde bijna 4 procent en in Thailand daalden de aandelenkoersen met 2,3 procent. In Zuid-Korea lag de daling op ruim 4 procent.

De onrust trof ook de beurs van Hongkong. De Hang Seng-index daalde met 4,82 procent tot 8801,19 punten. De effectenbeurs van Tokio was eveneens lager, na enkele dagen van winst. De Nikkei-index sloot de handel af op 16.405,69 punten, hetgeen 278,73 punten of 1,7 procent lager was dan dinsdag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Vrije val van roepia achtervolgt Aziatische markten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken