Bekijk het origineel

Putten meldt hoge opkomst bij inenting

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Putten meldt hoge opkomst bij inenting

Merendeel jongeren gevaccineerd

2 minuten leestijd

PUTTEN - In Putten hebben zich gisteren ruim 3600 jongeren laten inenten tegen hersenvliesontsteking. "De opkomst is boven verwachting", meldde gemeentevoorlichtster E. van Drie vanochtend.

Het RIVM heeft steekproefsgewijs bij circa 230 mensen onderzoek gedaan naar het dragerschap van de meningitisbacterie, die nekkramp kan veroorzaken. De gemeente Putten heeft in totaal zo'n 5700 jongeren tussen de 2 en 20 jaar per leeftijdscategorie opgeroepen zich te laten vaccineren, nadat er sinds vorig jaar mei zeven gevallen van hersenvliesontsteking zijn geconstateerd. De injectie moet bescherming bieden tegen het ontstaan van de ziekte.

De GGD en de gemeente overwegen om eventueel nog een derde inentingsdag te organiseren als mocht blijken dat veel mensen gisteren en vandaag verhinderd waren. Daarover wordt naar verwachting eind volgende week een beslissing genomen. De inentingscampagne is gisteren ordelijk verlopen. Tussen 16 en 18 uur, na het uitgaan van de basisscholen, ontstonden af en toe beperkte wachttijden. Omdat veel oudere jongeren al met hun jongere broertjes of zusjes zijn meegekomen, ligt het opkomstpercentage boven verwachting. De tweedaagse vaccinatiecampagne is gisterochtend om negen uur van start gegaan. Om half negen gisteravond is de laatste prik toegediend.

De gemeente Putten weet nog niet hoeveel mensen geen gehoor hebben gegeven aan de oproep zich te laten vaccineren. De GGD verwerkt de gegevens in de loop van de volgende week. Daarna is duidelijk hoeveel jongeren uit de doelgroep al dan niet zijn verschenen.

GGD-directeur R. C. A. Santing erkende gisteren dat er zich vorig jaar in Putten statistisch gezien een epidemie heeft voorgedaan. In ons land is de bevolking nog niet eerder zo massaal gevaccineerd. Santing benadrukte dat de inenting vooral is bedoeld ter verhoging van de individuele weerstand. "Mensen die zich niet laten vaccineren, vormen geen grotere besmettingshaard dan anderen, omdat de bacterie overal in het land permanent voorkomt".

Jonge mensen

Jaarlijks krijgen in Nederland achthonderd tot duizend voornamelijk jonge mensen nekkramp, een ontsteking van de vliezen van hersenen en ruggemerg. Oorzaak is een bacteriƫle of een virale infectie. De virusvariant kent een milder verloop dan de bacteriƫle infectie. De klassieke vorm van hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria Meningitidis. De bacterie type c, die in Putten is geconstateerd, trof vorig jaar in Nederland zestien mensen. Zonder behandeling kan hersenvliesontsteking dodelijk zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Putten meldt hoge opkomst bij inenting

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken