Bekijk het origineel

Een op drie agenten in Amsterdam zakt voor schiettest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een op drie agenten in Amsterdam zakt voor schiettest

Ministerie: Aan de hoge kant

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Eenderde van de Amsterdamse agenten is in de tweede helft van vorig jaar gezakt voor de landelijk verplichte vuurwapentoets. Zij krijgen tot eind dit jaar de tijd om de theorieles bij te wonen en het vereiste aantal schietoefeningen en de toets te halen. Lukt dat niet, dan moeten ze zonder vuurwapen de straat op.

De cijfers bleken gisteren uit een evaluatie van de politie Amsterdam-Amstelland. Volgens de politie heeft 89 procent van de ongeveer 3500 agenten met een dienstpistool de toets afgelegd. Daarvan is 37,5 procent niet geslaagd voor de test.

Niet geschrokken

Van de gewapende agenten mocht 11 procent de toets niet doen omdat hij of zij niet voldeed aan het vereiste aantal schietoefeningen. Een politiewoordvoerder zegt dat bijna de helft van hen door overmacht zoals ziekte of ouderschapsverlof verhinderd was.

De Amsterdamse korpsleiding is ook niet geschrokken van de cijfers. Bovendien zit er een stijgende lijn in het aantal geslaagde agenten, aldus een zegsman.

Vorig jaar kregen tientallen agenten van de regiopolitie in Groningen geen herkansing. Zij moesten hun wapen inleveren omdat ze niet of onvoldoende hadden geoefend.

Of het Amsterdamse cijfer hoger is dan het landelijk gemiddelde is niet bekend. Het ministerie van binnenlandse zaken presenteert over drie maanden een inventarisatie van de schietvaardigheid bij alle korpsen in het land. Een woordvoerster van het ministerie noemt 37,5 procent gezakte agenten aan de hoge kant, maar zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het korps er hard aan werkt om dat te veranderen.

Toezicht

De hoofdstedelijke korpsleiding wil dit jaar scherper toezien op het naleven van de verplichtingen. Periodieke rapportage, besprekingen met de chefs en het aanspreken van individuele medewerkers moeten daaraan bijdragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Een op drie agenten in Amsterdam zakt voor schiettest

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 januari 1998

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken