Bekijk het origineel

Emily

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Emily

4 minuten leestijd

Ze heet Emily Bremers en is al bijna vier jaar de vriendin van prins Willem-Alexander. Tot eind vorige week waren er nog altijd Nederlanders die het niet geloofden. De romance zou een verzinsel zijn van de bladen.

Afgelopen zaterdagavond bleek het tegendeel. Om twee minuten voor acht arriveerde de KLM-medewerkster bij het paleis, tussen de andere gasten in. Zij werd snel naar binnen geloodst. Intussen was Emily gesignaleerd.

Voor de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was er geen ontkennen meer aan. Hoofddirecteur E. Brouwers volstond met de mededeling dat "op de lijst van privé-gasten van de Koningin ook de naam van mevrouw E. Bremers stond". Brouwers wil aan die zin geen tittel of jota toevoegen. Met wie zij gedanst heeft en wie haar tafelheer was, daarover zwijgt de RVD.

De bevestiging van Emily's aanwezigheid is geen breuk met het eerdere beleid van de RVD, vindt Brouwers. De dienst bepaalt zelf de inhoud van mededelingen en wanneer zij die doet. Sturing vanuit het paleis zit daar niet achter.

Tot voor kort zweeg de dienst over de vriendin van de prins, omdat zij dat tot zijn privé-leven vindt behoren. Slechts één keer eerder repte een rijksvoorlichter over de 27-jarige juriste. In 1995 zat zij met prins Willem-Alexander in een Volvo die in Duitsland in de vangrail belandde.

Het zwijgen van de RVD is wel te begrijpen. De vriendin van de kroonprins heeft geen enkele status. De grondwet kent maar één gedaante naast de vermoedelijke troonopvolger en dat is zijn wettige echtgenote. Voor haar geldt de ministeriële verantwoordelijkheid en zij krijgt een uitkering uit de schatkist. Bij een vriendin is dat allebei niet het geval. Vandaar dat zij ook niet meegaat naar officiële plechtigheden.

Emily's aanwezigheid zaterdag betekent niet dat er een verloving in de lucht hangt. Tenminste als we afgaan op prins Willem-Alexander. In september zei hij nog geen haast te hebben om in de huwelijksboot te stappen. Hij wilde toen zelfs niet bevestigen dat Emily zijn vriendin was. Een paar dagen nadat het interview was opgenomen, snapten twee fotografen het tweetal in een Haags restaurant.

Het is niet de eerste keer dat Emily een partijtje in koninklijke kring bijwoont. Vorig jaar was zij aanwezig toen haar vriend een daverend feest voor zijn 30e verjaardag gaf in Overijssel. Op kerstavond 1995 woonde zij met de koninklijke familie de kerstnachtdienst bij in de Apeldoornse Grote Kerk.

Foto

Koningin Beatrix is niet dol op poseren voor fotografen. De vroegere jaarlijkse foto-uurtjes op het Paleis zijn door haar afgeschaft. Tot verdriet van de kranten en ook de Rijksvoorlichtingsdienst. Zij moeten zich bij speciale bijlagen of brochures over de Koningin behelpen met oude portretten.

Of het gemor op de redactionele burelen tot het paleis is doorgedrongen, is onbekend. Feit is dat er een nieuw portret is. Onlangs stemde koningin Beatrix er in toe om te poseren. ANP-fotograaf Raymond Rutting mocht op Huis ten Bosch de foto's komen maken. Uit de serie koos Beatrix er twee die het ANP als portret mocht publiceren. Op de ene zit koningin Beatrix op de bank, op de andere staat zij op de trappen van het bordes. De laatste foto toont een ontspannen maar toch majesteitelijke 60-jarige.

Wat jammer voor het persbureau en de fotograaf is, is dat de foto's nog in weinig kranten hebben gestaan. Verklaarbaar is het wel. Het ANP mocht de portretten pas afgelopen vrijdagavond verspreiden. Op dat moment hadden de meeste redacties hun keus voor de zaterdag al gemaakt en veelal kozen ze voor foto's die die dag van het begin van de verjaarpartij waren gemaakt.

Special

Voor wie niet genoeg van koningin Beatrix kan krijgen, biedt RD-Digitaal, de elektronische versie van deze krant, een special over haar. Wie surft naar www.reformatorischdagblad.nl kan alles nalezen wat er de afgelopen weken over de 60e verjaardag van het staatshoofd is geschreven. De lezer die aanklikt op het verhaal over Emily op het bal, krijgt een verwijzing naar de special.

Via hyperlinks kunnen de diverse artikelen, de integrale tekst van de preek van ds. Nico ter Linden en foto's van de Koningin aangeklikt worden. Eerlijk is eerlijk, veel kleurenfoto's komen op het scherm beter tot hun recht dan in de gewone krant. Na verloop van tijd wordt de special een dossier.

BV

Prins Claus hoopt zaterdag in de Arnold Schönbergzaal van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag het slotconcert bij te wonen van de Iordense Viooldagen 1998.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Emily

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken