Bekijk het origineel

Opening parlement Kenia verloopt roerig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opening parlement Kenia verloopt roerig

Oppositie protesteert tegen etnisch geweld

2 minuten leestijd

NAIROBI (RTR) - Tientallen parlementsleden hebben gisteren de eerste zitting van het Keniaanse parlement sinds de verkiezingen van 29 december verstoord.

De ongeveer vijftig parlementsleden schreeuwden leuzen en hielden borden omhoog om te protesteren tegen de vermeende onverschilligheid van de regering en lokale autoriteiten ten aanzien van etnisch geweld in Midden-Kenia. Het geweld heeft de afgelopen maand aan zeker honderd mensen het leven gekost.

De parlementariërs gingen schreeuwen toen een griffier de namen van de leden begon te noemen bij de verkiezing van de voorzitter en zijn plaatsvervanger. Zij gingen daarmee door toen een schijnbaar onbewogen president Daniel arap Moi in de zaal arriveerde. Tientallen leden van de oppositie weigerden voor de president op te staan. "Kenia huilt. Moi, wij willen vrede", stond op een affiche.

Maar de oppositie maakte niet haar dreigement waar om de verkiezing van een parlementsvoorzitter onmogelijk te maken. Het parlement koos met een tweederde meerderheid Francis ole Kaparo, die lid is van de regerende partij KANU, voor een tweede termijn van vijf jaar.

De oppositie en de kerken verwijten de regering leden van de Kalenjin-stam, waartoe de president behoort, tegen de veel grotere stam van de Kikuyu's te hebben opgestookt. Zij eisen dat de verantwoordelijken worden gestraft voordat het parlement aan de slag gaat. Moi gaf daarentegen de oppositie de schuld van de ongeregeldheden. Zij zou de Kikuyu's hebben opgeroepen zich te bewapenen.

Moeilijkheden

De verkiezing van Ole Kaparo met 157 tegen zestig stemmen maakte duidelijk dat de oppositie nu al in moeilijkheden verkeert. KANU beschikt over 113 zetels in het parlement, slechts vier meer dan de gezamenlijke oppositie. Het feit dat zo veel leden van de oppositie voor de regeringskandidaat stemden wijst er volgens waarnemers op dat het gezamenlijke front tegen president Arap Moi nu al uit elkaar begint te vallen.

Keniaanse politieagenten hebben gisteren een demonstratie van jongeren tegen de vervolging van leden van de oppositie met de wapenstok uiteengeslagen. Zo'n tien personen werden opgepakt tijdens de betoging, die plaatsvond in het centrum van de hoofdstad Nairobi.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Opening parlement Kenia verloopt roerig

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken