Bekijk het origineel

Nedcar gaat Volvo's verkopen in Amerika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nedcar gaat Volvo's verkopen in Amerika

S40 en V40 bestemd voor "jong publiek"

2 minuten leestijd

BORN (ANP) - Nedcar gaat vanaf volgend jaar zijn Volvo's exporteren naar de Verenigde Staten en Canada. Deze opmerkelijke stap maakte de Zweedse autofabrikant Volvo, die eenderde van de Nedcar-aandelen bezit, gisteren bekend. Per jaar wil Volvo ongeveer 25.000 stuks S40 en V40, afkomstig uit Born, verkopen.

Het is voor het eerst dat Nedcar Volvo's produceert voor de Noord-Amerikaanse markt. Nedcar fabriceert al enkele jaren voor Volvo en de Japanse fabrikant Mitsubishi middenklassewagens voor de Europese markt. Sinds kort gaan de Volvo's naar Japan, Zuid-Afrika en enkele Aziatische landen. De Zweedse en Japanse autofabrikanten hebben elk ieder eenderde van de Nedcar-aandelen in handen. De Nederlandse staat bezit het resterende gedeelte.

De productie van de voor Noord-Amerika bestemde wagens start Nedcar vanaf mei volgend jaar. De Europese wagens krijgen een 'Amerikaanse' uitrusting. Volgens Volvo-manager Lars Hellberg werkt Born zo efficiënt, dat de werkgelegenheid niet wordt uitgebreid. De vijfduizend vaste medewerkers in Born zijn volgens Hellberg goed in staat de 280.000 wagens te fabriceren voor Volvo en Mitsubishi.

Dat Volvo nu pas met de export naar Amerika begint, heeft alles te maken met de capaciteit. Die is nu pas hoog genoeg. In 1996 leverde Nedcar slechts 100.000 wagens af. Uitvoer naar de VS was toen uitgesloten.

Volvo denkt dat met de S40 en V40 zijn Amerikaans productenpakket verbreed wordt. De Zweedse autofabrikant verkoopt al de grotere 70-serie in Amerika. Met de 40-serie hoopt Volvo een jonger publiek te bereiken.

De S40 en V40 moeten de verkoop van Volvo opkrikken. In het afgelopen jaar kochten de Noord-Amerikanen 100.000 Volvo's. "De middenklassers zorgen voor een belangrijk deel voor de verhoging van onze afzet tot 150.000 auto's per jaar", zegt Volvo-president T. Johannesson.

Lagere winst

Het concern maakte gisteren zijn jaarcijfers bekend. Het resultaat voor belasting kwam 7 procent lager uit op 13,2 miljard kroon (3,3 miljard gulden). De nettowinst zakte van 12,5 miljard naar 10,4 miljard kroon ( 2,6 miljard gulden). Het bedrijfsresultaat schoot echter omhoog met 134 procent tot 8,4 miljard kroon (2,1 miljard gulden). Het concern boekte een omzetstijging van 17 procent tot ruim 183 miljard kroon (45,9 miljard gulden).

Johansson sprak van een bevredigend jaar. De groei bij de verkoop van personenwagens sprak aan. De verkoop steeg met 10 procent, van 368.240 tot 386.440 auto's. Vooral de nieuwe types sloegen aan in Europa en de VS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nedcar gaat Volvo's verkopen in Amerika

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken