Bekijk het origineel

Tiende Wegwijs optelsom van grote betrokkenheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tiende Wegwijs optelsom van grote betrokkenheid

5 minuten leestijd

Vijf volle dagen. Vijf volle Jaarbeurshallen. Mogelijk 100.000 bezoekers. Wegwijs '98, de tiende "lifestyle"-beurs in successie van de gereformeerde gezindte, is een optelsom van grote betrokkenheid, meent beursorganisator D. C. van Voorthuijsen. Onder het motto "Voor de tiende keer wéér anders" gaat deze editie volgende week van start. Te midden van 222 standhouders laat de Betuwse gemeente Kesteren zich in Utrecht van haar beste kant zien.

"Dé blikvanger van de beurs". Naar verwachting zal iedere Wegwijs-bezoeker op deze woorden van Arie Timmer weinig kunnen afdingen. De eigenaar van Meubelpark De Bongerd en Babypark Kesteren plaatst in de Jaarbeurshal een zes meter hoge molen. Het bouwwerk is een verkleinde kopie van het monumentale exemplaar dat de ondernemer bij zijn bedrijven in Kesteren wil opbouwen. Burgemeester ir. F. C. Moree stelt dinsdagmorgen de Wegwijsmolen in werking en geeft daarmee het sein dat de gezinsbeurs geopend is.

Het kerkdorp Opheusden neemt een groot deel van de gemeentepresentatie voor zijn rekening. De orthodox-protestantse gemeenschap is bekend om de laan- en sierboomteelt en brengt dat op de beursvloer met de slogan "Groen is leven" enthousiast tot uitdrukking. Boomkwekers houden lezingen en geven demonstraties oculeren en enten. Bedrijven tonen de meest specialistische apparatuur. De Betuwse fruitteelt komt eveneens ruimschoots aan bod. Zo deelt de Ochtense fruit- en groentenveiling gratis appels uit.

Kesteren haalt bovendien de Molukse gemeenschap voor het voetlicht. De groep geeft klederdrachtenshows en treedt op met het grootkoor "Pniël". Overigens laat ook de christelijke zangvereniging Con Amore uit Opheusden op vrijdag- en zaterdagmiddag van zich horen.

Diversiteit

Handel en ontmoeting zijn de kurken waarop ook de tiende Wegwijs drijft. De standhouders bieden hun waren en diensten aan; een deel van hen uit ideële motieven. Het aanbod varieert van boeken tot een complete baby-uitzet, van hondenvoer tot de cd-rom "Handelingen der Apostelen". De inmiddels vertrouwde bruidsmodepresentaties worden dit jaar afgewisseld met een Veluwse klederdrachtenshow van de heemkundige vereniging Nuwenspete uit Nunspeet. Het ensemble Sjosjanim, een christelijk symfonieorkest, treedt opnieuw twee keer in de Jaarsbeurs op; op dinsdag en zaterdag.

De beursorganisatie zegt geen moeite te hebben om aan iedere beurs nieuwe elementen toe te voegen. Van Voorthuijsen: "Ons motto luidt dit jaar: "Voor de tiende keer wéér anders!" Wegwijs '98 voldoet daaraan. Het concept is vergelijkbaar met vorige edities, het aanbod breidt zich echter uit. We richten ons op de volle breedte van het reformatorisch spectrum. Diversiteit maakt deel uit van onze succesformule. Er is voor elk wat wils".

Jubileumactiviteiten

De beursmanager rekent een aantal "jubileumactiviteiten" tot de noviteiten. "Een daarvan is het Wegwijs 10x10 Spel. Bezoekers kunnen aan de hand van de catalogus speuren naar achttien standhouders die op geen enkele Wegwijs verstek lieten gaan. Voor de winnaars liggen 25 mooie prijzen klaar".

De tiende editie van de gezinsbeurs introduceert ook een veiling. "De bekende Ton Bolland brengt dagelijks om 14.00 uur artikelen onder de hamer die door standhouders zijn ingebracht. De beëdigde veilingmeester noemt een bodemprijs, de bezoekers doen een bod. De hoogste bieder, enfin... dat is bekend. Een notaris en een accountant zien toe op de juiste afwikkeling. De opbrengst is bestemd voor de RD-actie Colombia, die tot doel heeft kansarme kinderen in de sloppenwijken van Bogotá te ondersteunen".

De hamerstukken -van kaas tot keukens- liggen vanaf 10.00 uur te kijk op het Veilingplein. Bolland blijft daarnaast "makelaar in boeken"; elke morgen taxeert hij elders op de beursvloer gratis oude boekwerken.

Op het "woonpodium" demonstreert Yvonne Bakker, styliste van onder andere VT-Wonen en Ariadne, drie keer daags woontips en interieurideeën.

Vakantieland

Nieuw op de beurs is het zogenaamde "Vakantieland", waar behalve enkele christelijke reisorganisaties ook het Duits Verkeersburo een stand bemant. De oosterburen promoten vooral een Oranjeroute. Het verkeersbureau van Israël is eveneens present.

Wegwijs richt zich bewust op alle leeftijden. Jong-volwassenen kunnen elke dag de themabijeenkomst "Wat is echte geloofsbeleving" bijwonen en hun vragen kwijt aan de predikanten J. van Amstel en W. van Vlastuin of aan de heren W. Visser en J. H. Mauritz.

"Jeugdland" varieert van een babyroom en een kleutercrèche tot een skeltercircuit en een kleifestival. Springkussens, tafeltennistafels, trampolines en klimtoestellen ontbreken evenmin. Een miniatuur-winterlandschap probeert een beeld te geven van het vroegere leven in de laagveengebieden. Voor een Piko-modelspoorbaan is eveneens een plaatsje ingeruimd. Eigenaar Schipper beschikt over adressen van christelijke modelbouwverenigingen.

Tulpenactie

Onder de noemer "kinderboerderij" vallen tevens het Berenbos van Ouwehands Dierenpark, het Bijenhuis in Wageningen en het Ambachten- en Speelgoedmuseum uit Terschuur. Elders op de beurs demonstreren de Kamper viool- en cellobouwers André en Jaap van Putten, de orgelmaker Witteveen uit Wageningen en de Tielse Tingieterij "Rio" hun ambacht.

A. Burghout uit Meeuwen, die onder meer maritieme en luchtvaartonderwerpen schildert, zet tijdens de beurs een afbeelding op het doek die alles te maken heeft met het 50-jarig bestaan van de staat Israël. Bezoekers krijgen overigens de gelegenheid op de stand van Christenen voor Israël een felicitatieregister te tekenen. President Ezer Weizman ontvangt de waarschijnlijk vele tienduizenden handtekeningen op 4 juni tijdens het optreden van het Holland-Koor (met 1000 leden het grootste koor van Nederland) in de Knesset, het Israëlische parlement.

Ambassadeur Yossi Gal opent dinsdagmiddag het grote Israël-paviljoen, waar onder het motto "Nederland feliciteert Israël" de Nationale Tulpenactie wordt gelanceerd. Doel is dit jaar zo veel mogelijk inwoners van Israël te verrassen met een tulp. Eind oktober worden de bollen naar Jeruzalem, Tel Aviv, Ariël, Eilat, de Negev en Golan gevlogen.

De gezinsbeurs Wegwijs '98 in de Jaarbeurs te Utrecht is van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 februari geopend van 10.00 tot 18.00 uur, op zaterdag de 28e van 10.00 tot 17.00 uur. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 4,50 entree, ouderen 9,00.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Tiende Wegwijs optelsom van grote betrokkenheid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 1998

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken