Bekijk het origineel

Jeltsin zaait verwarring met coup in eigen huis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jeltsin zaait verwarring met coup in eigen huis

Weg naar nieuwe hervormingen geheel open

3 minuten leestijd

MOSKOU/BRUSSEL - Met het plotselinge ontslag van de Russische regering heeft president Jeltsin een politieke aardbeving in het Kremlin ontketend. Daarmee liggen de hervormingskoers en de strijd om het presidentschap in 2000 geheel open.

Jeltsin wil een krachtiger, energieker regering die beter is opgewassen tegen haar economische en sociale taken, zo liet hij gisteren weten. Hij is vooral boos over de langzame uitbetaling van achterstallige salarissen en pensioenen. De hervormingen gaan echter door, verzekerde hij.

Jeltsin, die vrijdag na een verkoudheid terugkeerde in het Kremlin, neemt het premierschap op zich. De haast onbekende hervormer Sergej Kirijenko (35), tot dusver minister van energie, moet nu als vice-premier een nieuw kabinet vormen.

Premier Tsjernomirdin, vice-premier Tsjoebais en minister Koelikov van binnenlandse zaken zijn met onmiddellijke ingang ontslagen. Jeltsin heeft de overige kabinetsleden gevraagd aan te blijven tot er een nieuwe regering is samengesteld.

Tevreden

In de nieuwe Russische regering behouden minister van buitenlandse zaken Primakov en minister van defensie Sergejev waarschijnlijk hun post. Jeltsin heeft zich volgens zijn woordvoerder over het werk van de beide bewindslieden tevreden uitgelaten.

Nooit eerder stuurde Jeltsin een volledige regering de laan uit. Wel heeft hij vaker bewindslieden op stel en sprong ontslagen om zo zijn greep op de verschillende facties binnen het Kremlin te behouden. De communistische oppositie juichte de machtswisseling toe. De beurs in Moskou daalde na Jeltsins aankondiging, maar wist zich snel te herstellen.

Jeltsin gaf Tsjernomirdin, die sinds 1992 alle politieke stormen heeft doorstaan, de taak de presidentsverkiezingen van 2000 voor te bereiden. Of Tsjernomirdin daarmee ook zijn eigen verkiezing tot staatshoofd voorbereidt, is onduidelijk.

Sommige waarnemers menen dat Jeltsin juist een gevaarlijke rivaal voor zijn opvolging heeft uitgeschakeld. "Eenmaal buiten het Kremlin is Tsjernomirdin als politiek figuur verloren", aldus een Russische commentator. "Jeltsin wil een derde ambstermijn, ook al is hij er fysiek slecht aan toe".

Op het eerste gezicht lijken de hervormers de overhand te hebben gekregen. De nieuwe kabinetschef Kirijenko is immers een beschermeling van tophervormer Boris Nemtsov, vice-premier in het gevallen kabinet. Wat er van het hervormingsbeleid terechtkomt, hangt uiteindelijk af van degene die premier wordt. Volgens het Kremlin is Kirijenko een goede kandidaat en ook Nemtsov wordt vaak genoemd.

Andere potentiële kandidaten zijn veel behoudender, zoals voorzitter Jegor Strojev van de Federatieraad (senaat) van de Doema of vice-premier Ivan Rybkin. Zij zouden eerder de gematigde koers van Tsjernomirdin voortzetten. Anatoli Tsjoebais, die als vice-premier het brein achter de hervormingen was, verwacht dat de meeste ministers in het kabinet zullen terugkeren. Zelf zinspeelde hij erop dat hij overstapt naar een elektriciteitsbedrijf. Het Kremlin verzekerde dat de economische koers ongewijzigd blijft, evenals het buitenlandse beleid.

De top van Jeltsin, president Chirac en bondskanselier Kohl gaat volgende week gewoon door.

Verrast

In het buitenland is verrast gereageerd op het plotselinge vertrek van de regering. EU-voorzitter Groot-Brittannië zei geen veranderingen te verwachten in de betrekkingen tussen Rusland enerzijds en Groot-Brittannië of de Europese Unie anderzijds. Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken benadrukte het belang van de hervormingen door te zeggen: "President Jeltsin beloofde de koers van de economische hervormingen te handhaven en dat is voor ons het essentiële punt".

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren gezegd te hopen dat het ontslag van de Russische regering door president Jeltsin geen gevolgen zal hebben voor het partnerschap dat de regering-Clinton probeert te sluiten met Moskou.

Op het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei woordvoerder James Foley dat minister Madeleine Albright vandaag haar Russische collega Primakov in Bonn zou ontmoeten. Foley zei dat Albright Primakov om informatie zal vragen over de machtswisseling in Moskou. Hij zei ook dat Primakov verwacht dat hij zijn functie zal behouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 maart 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Jeltsin zaait verwarring met coup in eigen huis

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 maart 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken