Bekijk het origineel

Scholieren gaan op 21 april stemmen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Scholieren gaan op 21 april stemmen

"Keuze vaak enigszins karikaturaal"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 300.000 scholieren brengen dinsdag 21 april hun stem uit op een partij die meedoet aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Het voortgezet onderwijs wil zo jongeren tussen de 13 en 18 jaar wijzen op het belang van parlementsverkiezingen. Ook hopen ze hun leerlingen iets te leren over de verschillen tussen politieke partijen.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) krijgt voor de organisatie van de verkiezingen subsidie van het ministerie van binnenlandse zaken. Dat is deze week begonnen met een voorlichtingscampagne rond de kamerverkiezingen om mensen te informeren en ze te wijzen op enkele veranderingen in de Kieswet.

Volgens I. Hartman van het IPP hebben de uitslagen bij de jongeren een soort voorspellende werking op de "echte" verkiezingen. "Als je jongeren naar hun mening vraagt, krijg je vaak een karikaturale afspiegeling van de mening van volwassen", legt Hartman uit. "Ze doen wat volwassenen doen, maar dan erger".

Dat bleek ook bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen, meent Hartman. D66 was toen de grote winnaar onder scholieren. De VVD eindigde als tweede en de PvdA volgde vlak daarop. Bij de echte kamerverkiezingen boekte D66 ook forse winst, maar niet zo overweldigend als onder de jongeren. Hartman denkt dat jongeren dit jaar opnieuw de trend onder volwassenen in verhevigde vorm volgen. "D66 krijgt het zwaar te verduren en VVD, SP en GroenLinks winnen waarschijnlijk".

Stemhokje

In totaal zijn circa 600 scholen benaderd voor de scholierenverkiezingen. Zij mogen zelf bepalen welke klassen ze aan de peiling laten deelnemen. Volgens het IPP is het gebruik dat vooral de hoogste groepen naar een speciaal stemhokje gaan. Zij krijgen voor de stemdag van een van hun leraren informatie over de diverse partijprogramma's en de werking van democratie.

De scholieren stemmen overigens niet op kamerleden, zoals volwassen op 6 mei doen. Ze spreken alleen hun voorkeur uit voor een bepaalde partij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 maart 1998

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Scholieren gaan op 21 april stemmen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 maart 1998

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken