Bekijk het origineel

Van Bloody Sunday tot Goede Vrijdag : Chronologie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van Bloody Sunday tot Goede Vrijdag : Chronologie

4 minuten leestijd

BELFAST (AP) - Een kort historisch overzicht van het conflict in Noord-Ierland.

In 1921 voeren Noord-Ierse protestanten een succesvolle strijd voor een eigen, met Groot-Brittannië verbonden staat, enkele maanden voordat de overwegend rooms-katholieke rest van Ierland zich onafhankelijk weet te maken van Groot-Brittannië. De Ulster Unionistenpartij gaat een eigen Noord-Iers parlement runnen in Stormont Castle en lokale raden goochelen met kiesdistricten en bevoordelen protestanten bij de verdeling van huizen en banen. Aan het eind van de jaren zestig komen rooms-katholieken tegen de ongelijkheid in opstand. Gewelddadige confrontaties met de protestantse autoriteiten luiden de periode in van de Noord-Ierse 'troebelen'.

1968

5 oktober: De eerste botsing vindt plaats als de politie in Londonderry een mars voor burgerrechten aanvalt.

1969

12-15 augustus: Katholieken en politie raken slaags na een protestantse mars in Londonderry; in West-Belfast breken rellen tussen protestanten en rooms-katholieken uit; er worden Britse troepen gestationeerd om de groepen uit elkaar te houden. December: Er wordt een nieuwe "provisional" IRA opgericht, aanvankelijk om de katholieke wijken te beschermen, maar al snel om aanslagen te plegen op politie en leger.

1971

9 augustus: Het Noord-Ierse parlement draagt het leger op IRA-verdachten zonder vorm van proces gevangen te zetten, een beleid dat de roomsen in de armen van de IRA drijft en dat in 1975 wordt opgegeven.

September: Oprichting van de Ulster Defense Association, een paraplu voor protestantse vechtgroepen, die in de jaren daarna honderden rooms-katholieken zullen vermoorden.

1972

30 januari: Bloody Sunday: het leger schiet dertien rk-mensen dood die in Londonderry tegen het interneringsbeleid demonstreren.

24 maart: De Britse regering ontbindt het Stormont-parlement en neemt het gezag over Noord-Ierland over.

21 juli: De IRA laat 22 bommen ontploffen in Belfast, waardoor 9 doden en 130 gewonden vallen: Bloody Friday.

1973

21 november: De Britse en Ierse regeringen, de Ulster Unionisten en de gematige rooms-katholieke Sociaal-Democratische en Arbeidspartij komen een nieuwe, gemeenschappelijke bestuursstructuur (Executive) voor Noord-Ierland overeen.

1974

14-28 mei: Een protestantse staking tegen het nieuwe bestuur legt Noord-Ierland plat. In de Ierse Republiek komen bij drie autobomaanslagen 31 mensen om. De Executive wordt ontbonden en het bestuur vanuit Londen hervat.

1981

9 april: Bobby Sands, aanvoerder van een hongerstaking door IRA-gevangenen in de Maze-gevangenis, wordt in het Britse parlement gekozen. Dood van de eerste van tien hongerstakers, onder wie Sands, die aan de actie zullen overlijden.

1982

20 oktober: Geïnspireerd door Sands' verkiezingszege neemt de aan de IRA gelieerde partij Sinn Fein voor het eerst deel aan verkiezingen in Noord-Ierland. Zij krijgt 10,1 procent van de stemmen.

1985

15 november: De premiers van Ierland en Groot-Brittannië tekenen de Anglo-Ierse Overeenkomst, die de Ierse republiek een adviserende rol geeft in het Britse beleid in Noord-Ierland. Protestantse betogingen hiertegen houden maanden aan.

1987

11 november: Een IRA-bomaanslag zonder waarschuwing vooraf kost het leven aan elf protestanten in Enniskillen.

1993

23-31 oktober: Gewelddadigste week in Noord-Ierland sinds de jaren zeventig. Een IRA-bom doodt negen protestanten en bij protestantse vergeldingsaanslagen komen dertien rooms-katholieken om.

27 november: Britse regering geeft toe sinds 1990 in het geheim contact te onderhouden met de IRA.

15 december: Britse en Ierse premiers bieden Sinn Fein een plaats bij vredesoverleg aan als de IRA het geweld afzweert.

1994

31 augustus: IRA kondigt "volledige stopzetting van militaire operaties" af.

13 oktober: Belangrijkste protestantse paramilitaire groepen, de Ulster Defense Association en de Ulster Volunteer Force, kondigen een bestand af en betuigen berouw aan hun onschuldige katholieke slachtoffers.

9 december: De Britse regering opent een verkennende dialoog met Sinn Fein en zes dagen later ook met de UDA en UVF. Het komt niet tot echte onderhandelingen, vanwege de eis dat eerst de paramilitaire groepen dienen te ontwapenen.

1995

28 november: Aan de vooaravond van een bezoek van de Amerikaanse president Clinton aan Groot-Brittannië en Ierland vragen de twee regeringen de Amerikaanse oud-senator George Mitchell de leiding op zich te nemen van het ontwapeningsdebat dat de voortgang van het vredesoverleg in de weg staat.

1996

22 januari: Mitchell beveelt aan ontwapening parellel te laten lopen met voortgaande vredesbesprekingen. 9 februari: De IRA verbreekt de wapenstilstand door in Londen een vrachtwagenbom te laten ontploffen. 10 juni: Begin van de huidige onderhandelingen met Mitchell als voorzitter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Van Bloody Sunday tot Goede Vrijdag : Chronologie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken