Bekijk het origineel

De Boer komt met miljardenverlanglijst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De Boer komt met miljardenverlanglijst

Ook Ritzen en Wijers leggen claims neer

2 minuten leestijd

HILVERSUM/ROTTERDAM - Het volgend kabinet zal voor het milieu in het regeerakkoord miljarden moeten reserveren wil het voor minister De Boer (VROM) interessant zijn opnieuw aan te treden als milieubewindsvrouw. Voor de EO-radio kwam de minister gistermiddag met een miljardenverlanglijstje.

De Boer wenst een "groen regeerakkoord". Daarin moet ongeveer 4 miljard gulden worden uitgetrokken voor een "pakket maatregelen" om de CO-problematiek te lijf te gaan. Verder wil zij 900 miljoen gulden voor het ammoniakbeleid en een evengroot bedrag voor het stikstofbeleid.

Vooral de uitstoot van kooldioxide is veel te hoog, zei minister De Boer. Om te voldoen aan de beoogde verlaging van de uitstoot van CO heeft zij jaarlijks 1 miljard meer nodig.

Als het bedrijfsleven filevrije tolwegen wil, moet het die zelf bekostigen, zo reageerde De Boer op een maandag uitgebracht rapport van de vereniging van ondernemers VNO-NCW. "Ik weet niet waarom het Rijk moet betalen". Zij is wel bereid met het bedrijfsleven te overleggen over een aantal zaken, maar geeft de ondernemers "absoluut geen carte blanche".

De Boer's collega Ritzen -ook van de PvdA- kwam gisteren eveneens met een miljardenclaim. De onderwijsminister vindt dat Nederland 3 miljard gulden extra in onderwijs moet investeren. Daarmee reageerde de bewindsman op de wens van het Nationaal Platform Onderwijs dat er ten minste 5 miljard extra nodig is.

PvdA-lijsttrekker Kok had een injectie van 2 miljard in het vooruitzicht gesteld toen hij de notitie De Tafel van Tien in ontvangst nam. Dat bedrag komt overeen met de onderwijsplannen van de PvdA.

Volgens Ritzen moet het geld worden besteed aan projecten die al tijdens de huidige kabinetsperiode zijn gestart: kleinere klassen en computers op school. Ook moeten leraren beter op hun taak worden voorbereid en moet er geld worden gestoken in de combinatie van leren en werken. Een hoger salaris voor leraren heeft geen prioriteit, aldus de minister.

Minister Wijers van economische zaken wil dat komende kabinetten 6 miljard extra steken in modernisering van onderwijs en openbaar vervoer. Dat zei hij vandaag in een interview met de Volkskrant.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

De Boer komt met miljardenverlanglijst

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken