Bekijk het origineel

PvdA favoriet bij jongeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PvdA favoriet bij jongeren

SGP en RPF scoren bijna gelijk op refo-scholen

3 minuten leestijd

APELDOORN - De PvdA is dé favoriete partij bij scholieren. De VVD is met geringe achterstand tweede en sterke derde is GroenLinks. Onder reformatorische jongeren scoren RPF en SGP ongeveer gelijk. Op de derde plaats komt bij hen het CDA.

Volgens verkiezingen onder een groot deel van de Nederlandse scholieren kan de PvdA rekenen op 37 kamerzetels, de VVD op 35 en GroenLinks op 28. CDA en D66 delen de vierde plaats met 15 zetels. Van de echt kleine partijen verrast de Socialistische Partij met 8 zetels. De CD krijgt van de scholieren, net als de kleine christelijke partijen, 6 zetels.

Vergeleken met vier jaar geleden zijn de PvdA en de SP de grote winnaars. PvdA boekt een winst van 11 zetels, de SP en de VVD verwerven 7 zetels meer. De grote verliezer is D66, dat in 1994 met 45 zetels de grootste politieke partij was.

Indicatie

Ruim 134.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs, van wie er 3544 een reformatorische school bezoeken (zie tabel), brachten afgelopen dinsdag hun stem uit. Volgens het Instituut voor Publiek en Politiek, dat de verkiezingen begeleidde, geven de scholierenverkiezingen aan aardige indicatie voor de echte Tweede-Kamerverkiezingen. De trends bij de scholieren zijn alleen sterker. Daarbij scoren PvdA en CDA volgens het instituut lager, D66 en de zogeheten kleine linkse partijen altijd hoger.

Bolwerk

Onder reformatorische jongeren scoren SGP en RPF gemiddeld ongeveer gelijk (35,5 tegen 32,0 procent). Er zijn wel opvallende verschillen per school. Op de scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen zijn de leerlingen enthousiaster over de RPF dan over de SGP. Dat verschil is op het Ichthuscollege in Veenendaal nog duidelijker. Daarentegen komt de Jacobus Fruytierscholengemeenschap in Apeldoorn als een echt SGP-bolwerk uit de bus. Als het aan de leerlingen van deze school ligt, krijgt de SGP bijna 100 van de 150 kamerzetels. Saillant detail: nummer 4 van de SGP-kamerlijst, ing. E. Klein, is plaatsvervangend rector van de 'Fruytier'.

De partij van Janmaat, de CD, is onder reformatorische jongeren niet bijster populair. Zij krijgt de meeste aanhang op de Prins Mauritsscholengemeenschap in Middelharnis (7,7 procent), het Wartburgcollege, locatie Revius in Rotterdam (8,2 procent) en het Ichthuscollege (6,3 procent).

"Leerlingen die de programma's van de verschillende partijen serieus met elkaar hebben vergeleken, blijken minder snel CD te stemmen", constateert dr. R. Bisschop, leraar geschiedenis aan het 'Ichthus'. Volgens zijn collega maatschappijleer aan de 'Prins Maurits', H. de Groot, zijn het vooral vbo-leerlingen die CD stemmen.

D66 krijgt een gering aantal stemmen van reformatorische jongeren: gemiddeld 0,3 procent. Daarentegen boekt de VVD 4,9 procent. Hoewel de PvdA landelijk het beste scoort, stemt slechts 1,8 procent van de reformatorische jeugd op de partij van Kok.

Het Van Lodensteincollege (Amersfoort/Hoevelaken), het Driestar College (Gouda), het Calvijn College (Zeeland) en de Gomarusscholengemeenschap (Gorinchem) deden niet mee de scholierenverkiezingen.

Kok en Janmaat

Uit een gelijktijdig gehouden landelijk onderzoek onder scholieren is gebleken dat zij niet al te veel van politiek weten. Een op de drie weet welke partijen er in het kabinet zijn vertegenwoordigd. Vier van de vijf geeft aan wel te gaan stemmen als ze achttien zijn. Op de vraag van welke partij Janmaat de lijsttrekker is, weet 69 procent het juiste antwoord. Daarmee scoort hij het hoogst als bekende lijsttrekker. De scholieren vinden premier Kok het meest betrouwbaar, Janmaat het minst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PvdA favoriet bij jongeren

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken