Bekijk het origineel

Verkiezingen op school

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verkiezingen op school

PvdA scoort over het algemeen het best

2 minuten leestijd

Voor en na schooltijd, in de pauzes of zelfs tijdens de les. Jongeren van tientallen scholen mochten vorige week hun stem uitbrengen. Op het Wartburg College in Rotterdam had men er zelfs echte stemhokjes voor ingericht. Winnaar werd daar de SGP, op de voet gevolgd door de RPF. Het CDA kreeg daarna de meeste stemmen.

De opkomst was hoog. Ruim 85 procent van de Rotterdamse scholieren gaf aan welke partij hij of zij het beste vond. Je hoefde voor het stemmen dan ook de school niet uit. De lokalen waarin normaal gesproken geschiedenis en maatschappijleer wordt gegeven, waren beplakt met verschillende affiches. De stemhokjes waren origineel. Bij de echte verkiezingen wordt het Wartburg College namelijk ook als stemlokaal gebruikt.

Aardig beeld

Niet alleen op de Rotterdamse school stonden de scholierenverkiezingen op het programma. Ruim 134.000 leerlingen, van wie er 3544 een reformatorische school bezoeken, brachten vorige week dinsdag hun stem uit.

Volgens het Instituut voor Publiek en Politiek, dat de verkiezingen had georganiseerd, geven de scholierenverkiezingen een aardig beeld van het verloop van de echte Tweede-Kamerverkiezingen. De trends bij de scholieren schijnen alleen sterker zichtbaar te zijn. Daarbij scoren PvdA en CDA volgens het instituut lager, D66 en de zogeheten kleine linkse partijen altijd hoger.

Inmiddels al benieuwd naar de uiteindelijke uitslag van alle jongeren die hebben gestemd? Daar komt-ie dan: In het algemeen is de PvdA bij scholieren de favoriete partij. De VVD is met een kleine achterstand tweede en sterke derde is GroenLinks. Volgens de verkiezingen kan de partij van Kok rekenen op 37 zetels, krijgt de VVD 35 zetels en GroenLinks 28 zetels.

CDA en D66 delen de vierde plaats met vijftien zetels. Van de echt kleine partijen verraste de Socialistische Partij met acht zetels. CD krijgt van de scholieren net als de kleine christelijke partijen zes zetels. Nu maar afwachten hoe de echte verkiezingen volgende week woensdag gaan verlopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Verkiezingen op school

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken