Bekijk het origineel

Kalm verloop acties operatieafdelingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kalm verloop acties operatieafdelingen

Borst maant bonden tot beëindigen protest

4 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De acties gisteren in meer dan vijftig ziekenhuizen in Nederland zijn naar tevredenheid van het actievoerend personeel, de patiënten, de ziekenhuizen en het publiek verlopen. De bonden spraken van een grote actiebereidheid.

Het publiek merkte over het algemeen niet veel van de acties. In de meeste gevallen hielpen actievoerende operatiekamermedewerkers op verpleegafdelingen of vergaderden zij massaal op een andere locatie. De acties in de zorg concentreren zich deze week op het personeel van de operatieafdelingen.

In alle ziekenhuizen gingen de behandelingen van spoedeisende en medisch niet-uitstelbare gevallen gewoon door. Ook kankerpatiënten kregen prioriteit.

De bonden voeren geen acties tijdens de komende feest- en herdenkingsdagen. Op z'n vroegst op 7 mei komt de zorgsector weer in actie . We gaan door totdat er een principeakkoord ligt, aldus A. Wirtz, cao-onderhandelaar van de AbvaKabo, na afloop van het gesprek gisteren met minister Borst (Volksgezondheid) over de problemen rond de cao's in de zorg. De werkgeversorganisatie NZf wil volgende week vrijdag met de bonden onderhandelen.

Gejaagder

In Assen kwamen actievoerders uit Groningen, Friesland en Drenthe bijeen. CFO/SBG-onderhandelaar E. de Bruin zei niet bang te zijn voor harde acties want de werkgevers hebben volgens hem een waardeloos pakket voorstellen op tafel gelegd "en de maat is nu vol". "De harde acties gaan door totdat er een cao op tafel ligt met een hogere salarisstijging dan in de marktsector". De eis is 5 procent loonsverhoging en een lagere werkdruk.

Vijf van de zeven operatiekamers (OK's) in het Martiniziekenhuis in Groningen lagen stil. Lineke Heere (52) werkt al 25 jaar op de OK en kan de stress amper nog aan. "De afgelopen jaren is het aantal operaties enorm toegenomen, tot wel veertig per dag. Het werk wordt steeds gejaagder en de patiënt krijgt niet de zorg die hij verdient", aldus Heere.

De helft van het OK-personeel van het Medisch Centrum Leeuwarden bezocht de manifestatie in Assen. Van de acht operatiekamers waren er twee in gebruik voor de dringendste gevallen. Voor spoedeisende hulp was een derde OK stand-by. In het Flevoziekenhuis in Almere lieten pamfletten en folders zien dat er zondagsdiensten worden gedraaid op de operatiekamers: "No pay, no x-ray".

Verplegend en ander personeel in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontmoette bij patiënt en publiek begrip voor de actie. Patiënten van het Laurentius-ziekenhuis in Roermond, waar het personeel op alle afdelingen zondagsdiensten draait, hadden eerder al "sorryformulieren" gekregen.

In het Eindhovense Catharina-ziekenhuis was van de actie zelf weinig meer te zien dan hier en daar een pamfletje met de eis voor 5 procent meer loon.

In de Rotterdamse regio is de actiebereidheid zo groot dat het protest, als het moet, nog wel even doorgaat, zo lieten vakbondsbestuurders weten. In het Sint Franciscus Gasthuis verzachtte het personeel de pijn door patiënten in de poliklinieken gratis koffie en thee te serveren.

In het Haagse ziekenhuis Bronovo was niets te merken van de staking. Het enige afwijkende zijn de vijftien coniferen met oranje linten en sierappeltjes bij de ingang. Die zijn door de directie neergezet, wegens het verblijf van prinses Juliana en de viering van Koninginnedag.

Verplegend en technisch personeel van de operatieafdeling van het Diaconessenhuis in Leiden demonstreerde enkele uren in het stadscentrum. Door de acties heeft het ziekenhuis dertien geplande operaties afgezegd. Twee mensen ondergingen gisterochtend een spoedoperatie.

Gewaarborgd

Minister Borst heeft gisteren tijdens het gesprek met de bonden erop aangedrongen met de acties te stoppen. "De toegankelijkheid van de zorg moet gewaarborgd blijven", vindt de minister. Zij is blij dat kinderen in ieder geval wel worden geholpen.

De werknemers in de academische ziekenhuizen doen niet mee aan de acties. De bonden en de werkgevers bereikten begin deze maand overeenstemming over een nieuwe cao voor de 40.000 medewerkers van deze ziekenhuizen. Volgens de overeenkomst met een looptijd van 28 maanden krijgen de werknemers tweemaal een loonsverhoging van 3 procent en eenmaal van 0,5 procent. Daarnaast voorziet de cao in een hogere vergoeding voor bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten en meer geld voor kinderopvang.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Kalm verloop acties operatieafdelingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 april 1998

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken