Bekijk het origineel

Justitie vervolgt groep zware criminelen niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Justitie vervolgt groep zware criminelen niet

OM Breda mag kroongetuige niet gebruiken

2 minuten leestijd

BREDA (ANP) - Het openbaar ministerie (OM) in Breda heeft besloten 39 medeverdachten in de Juliët-zaak niet meer te vervolgen. Justitie is hiertoe gedwongen, omdat het gerechtshof in Den Bosch heeft bepaald dat de belastende verklaringen van "kroongetuige" P. P. niet mogen worden gebruikt. Hierdoor krijgt Justitie de bewijslast niet meer rond.

Persofficier mr. W. Koops heeft dit gisteren bevestigd. Het niet vervolgen van deze groep verdachten heeft direct te maken met de afstraffing die het OM van het gerechtshof in Den Bosch kreeg tijdens de behandeling van de zaken van de elf hoofdverdachten in het Juliët-proces.

Het gaat om een omvangrijke strafzaak tegen een groep zware criminelen uit Brabant. Zij worden verdacht van onder meer handel in harddrugs, afpersing, ontvoering en mishandeling.

Het proces tegen de hoofdverdachten werd voor het OM een nachtmerrie, omdat Justitie grotendeels niet-ontvankelijk werd verklaard. De deal die het OM in Breda met de voormalig kroongetuige in deze zaak had gesloten, bleek onzorgvuldig tot stand te zijn gekomen. Daar verbond zowel de rechtbank in Breda als het gerechtshof in Den Bosch verstrekkende consequenties aan.

Bendeleden

De voor de overige bendeleden belastende verklaringen van de 32-jarige getuige/verdachte Brit P. werden buiten het bewijs gehouden. Het gerechtshof legde de hoofdverdachten daarom uiteindelijk veel lagere straffen op dan was geëist. De hoogste straf werd 4,5 jaar cel.

P. verliet eind januari zelfs als vrij man het Paleis van Justitie in Den Bosch. Dat terwijl tegen hem in het hoger beroep vier jaar cel was geëist.

Na het vooronderzoek heeft P. geweigerd zijn rol als kroongetuige verder te vervullen. Hij besloot daartoe, omdat de verantwoordelijk officier van justitie, mr. C. van Spierenburg, zich niet aan zijn afspraken hield. P. heeft inmiddels aangekondigd een schadeclaim van meer dan een miljoen gulden bij Justitie in te dienen.

In opspraak

Tijdens het hoger beroep raakte Van Spierenburg in opspraak. Hij heeft volgens het hof in Den Bosch als getuige aantoonbaar "onwaarheid" gesproken. Van Spierenburg wilde niet erkennen dat hij had afgesproken dat hij niet meer dan twee jaar gevangenisstraf tegen P. zou eisen. P.'s advocaat, mr. M. van Gessel, wist echter te bewijzen dat deze afspraak wel degelijk bestond.

De getergde officier is inmiddels met "bijzonder verlof" gestuurd. De rijksrecherche onderzoekt zijn handelwijze. Ook is een strafklacht wegens meineed tegen hem ingediend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 mei 1998

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Justitie vervolgt groep zware criminelen niet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 mei 1998

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken