Bekijk het origineel

Hongkong trotseert regen voor verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hongkong trotseert regen voor verkiezingen

Democraten in voorlopige uitslag aan kop

2 minuten leestijd

HONGKONG (AFP) - Veel meer inwoners van Hongkong dan verwacht hebben gisteren ondanks het slechte weer hun stem uitgebracht bij de eerste parlementsverkiezingen sinds de overdracht aan China vorig jaar juli. De democraten hebben volgens peilingen bij de stembureaus zoals verwacht het pro-Peking-kamp verslagen.

Volgens de regering heeft ruim 53 procent van de geregistreerde kiezers zijn stem uitgebracht. De Democratische Partij van Martin Lee zou zeker negen zetels krijgen van de twintig die op het spel staan, vijf minder dan uit de peilingen vóór de verkiezingsdag bleek. De andere democratische partijen zouden samen mogelijk vijf zetels hebben binnengehaald. In totaal is het democratische kamp goed voor meer dan 60 procent van de stemmen. Tsang Yok-sing, de leider van het pro-Peking-kamp, is niet gekozen.

Ondanks de verkiezingsoverwinning zal het democratische kamp naar verwachting geen meerderheid krijgen in het parlement. Dertig van de zestig zetels worden namelijk door verkiezingen onder beroepsgroepen toegewezen, wat volgens waarnemers in het nadeel van de democraten zal zijn. Ten slotte mag een kiescommissie gedomineerd door de "vrienden van Peking" nog eens tien zetels aanwijzen.

Tung

De positie van de regering van Tung Chee-hwa stond gisteren dan ook niet op het spel. De scheepsmagnaat die vorig jaar door China als hoogste bestuurder (Chief Executive) is aangesteld, kan tot 2002 blijven zitten. Maar de verkiezingen gelden wel als een test voor de populariteit van de regering en voor de positie van Hongkong als speciale administratieve regio binnen China, waar het kapitalistische systeem zeker vijftig jaar kan blijven bestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 mei 1998

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Hongkong trotseert regen voor verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 mei 1998

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken