Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Simonis legt leer van de kerk enghartig uit"

Prof. Houtepen kritiseert regels rond intercommunie

2 minuten leestijd

APELDOORN - Het verbod van kardinaal Simonis op de gezamenlijke viering van eucharistie en avondmaal door rooms-katholieken en protestanten getuigt van een "enghartige" uitleg van de kerkleer. Dat stelt de rk-theoloog prof. dr. A. Houtepen in een reactie op de commotie rond de huwelijksinzegening van prins Maurits en Marilène van den Broek.

De hoogleraar oecumenica aan de Universiteit Utrecht wijst op het beleid van bisschoppen in onder andere de Elzas, enkele Amerikaanse staten en diverse derdewereldlanden. Daar bieden regelingen met protestantse kerken aan gemengd gehuwden, hun kinderen en hun familie de mogelijkheid om in de kerken van beide partners ter communie te gaan of aan het avondmaal deel te nemen. "Hij zou een voorbeeld moeten nemen aan collega-bisschoppen die een ruimere regeling voor intercommunie toestaan".

H. Baars, voorzitter van de progressieve Acht Mei Beweging (AMB), vindt dat kardinaal Simonis tijdens zijn aanstaande ontmoeting met paus Johannes Paulus II het onderwerp intercommunie ter sprake moet brengen. Tot dusver negeert Simonis volgens hem het "massale" verzet van rooms-katholieken in Nederland tegen het Vaticaanse verbod op de gemeenschappelijke viering door katholieken en protestanten van avondmaal en eucharistie.

De Nederlandse Hervormde Kerk klopt bij de Rooms-Katholieke Kerk aan om de regels te versoepelen, zei Baars. "Ik verwacht daarom meer creativiteit van Simonis. Hij reageert niet op de kern van de kwestie. De legitimiteit van een massaal gevoelde andere geloofsbeleving is voor hem niet aan de orde. Dat is een gemiste kans voor de oecumene".

Van 15 tot 19 juni brengen de Nederlandse bisschoppen hun vijfjaarlijkse ad limina-bezoek aan Rome. Ze leggen dan verantwoording af van hun beleid sinds het vorige bezoek. Het ligt voor de hand dat Simonis in het Vaticaan ook het onderwerp intercommunie aansnijdt, vindt Baars. "Dat hoort bij een verantwoordelijk leiderschap". Kardinaal Simonis benadrukte woensdag opnieuw dat hij zich aan de regels van de RKK zal houden. Alleen rooms-katholieken mogen ter communie gaan.

Extra verwarring

Het behoudende Contact Rooms-Katholieken (CRK) betreurt het uitblijven van maatregelen tegen pater G. A. Oostvogel. Voorzitter dr. N. Stienstra zegt "verontrust en verdrietig" te zijn. "Het geeft extra verwarring. Het geeft ons het gevoel dat het allemaal maar kan zo en dat er niets gebeurt".

Volgens haar moet kardinaal Simonis meer tijd nemen voor een gedegen onderzoek naar het optreden van Oostvogel. "Het is nog te vroeg over maatregelen te beslissen", vindt dr. Stienstra. De progressieve pastor nodigde zaterdag iedereen ter communie uit. Daardoor namen ook protestanten, onder wie drie leden van het Koninklijk Huis, deel aan de eucharistie. Ook hield Oostvogel zich niet aan het goedgekeurde eucharistiegebed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 1998

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 1998

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken