Bekijk het origineel

Maartensdijk handhaaft verzet tegen herindeling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Maartensdijk handhaaft verzet tegen herindeling

"Provincie Utrecht meet met twee maten"

2 minuten leestijd

MAARTENSDIJK - De gemeente Maartensdijk gaat door met haar verzet tegen de beoogde opdeling van de gemeente. Het feit dat Provinciale Staten van Utrecht afgelopen woensdag akkoord gingen met de gemeentelijke herindeling, is voor de gemeente geen reden tot pessimisme.

Dat heeft het college van Maartensdijk gisteren laten weten. "Uit de moties en amendementen blijkt dat de politiek duidelijk verschillend denkt over de opheffing van Maartensdijk. Wij zijn door de uitslag (33 voor en 25 tegen) gesterkt om door te gaan. Vooruitlopen op een mogelijke opheffing is voorbarig zolang de Tweede Kamer het wetsontwerp niet heeft bekrachtigd".

Maartensdijk voert al geruime tijd actie om opsplitsing van de gemeente en samenvoeging met Maarssen en De Bilt te voorkomen. De campagne "In Maartensdijk klopt 't Groene Hart" pleit voor het behoud van de bufferzone tussen Utrecht en Hilversum. Maartensdijk wil dit deel van het Groene Hart beschermen door de oprichting van een Noorderparkgemeente, wat neerkomt op uitbreiding van de gemeente met Tienhoven, Oud-Maarsseveen, Molenpolder en Gageldijk (Utrecht). Opsplitsing van de gemeente leidt volgens Maartensdijk onherroepelijk tot aantasting van de waardevolle natuur-, recreatie- en landbouwfuncties van het gebied. En het is slecht voor de inwoners, want de bestaande sociale structuren worden volledig uit elkaar getrokken. Bovendien wordt de afstand van de burgers tot de gemeente "letterlijk en gevoelsmatig levensgroot".

Volgens het college meet de provincie met twee maten. Zo wordt gesteld dat, wil een gemeente levensvatbaar blijven, zij minimaal 18.000 inwoners moet tellen. Veel kleinere gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug worden echter met rust gelaten.

Nieuwe stappen

Het gemeentebestuur van Maartensdijk beraadt zich over de te nemen stappen. Ook wordt bekeken op welke gerichte wijze het Maartensdijkse standpunt onder de aandacht van Den Haag kan worden gebracht. De leden van de Tweede en de Eerste Kamer moeten zich nog over het herindelingsvoorstel buigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 juni 1998

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Maartensdijk handhaaft verzet tegen herindeling

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 juni 1998

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken