Bekijk het origineel

Akkoord over vliegbasis in Gibraltar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Akkoord over vliegbasis in Gibraltar

2 minuten leestijd

MADRID (DPA/EFE) - Spanje en Groot-Brittannië zijn het eens geworden over het gebruik van de vliegbasis van Gibraltar door de NAVO.

Maar de beperkingen die Spanje aan het burgerlijk scheepvaart- en vliegverkeer in de Britse kroonkolonie heeft opgelegd, blijven bestaan.

De Spaanse minister van buitenlandse zaken, Abel Matutes, bevestigde het bestaan van het akkoord nadat de krant El País erover had bericht. De overeenkomst over de NAVO-oefeningen maakt de weg vrij voor de vestiging van een regionaal ondercommando van de NAVO in Madrid. De regering in Londen dreigde een veto daarover uit te spreken als het conflict over het gebruik van de vliegbasis van Gibraltar niet uit de weg zou zijn geruimd. Spanje weigerde in het verleden aan NAVO-oefeningen deel te nemen zodra Gibraltar daarbij op de een of andere manier zou worden betrokken.

Matutes onderstreepte dat de overeenkomst geenszins betekent dat Spanje zijn aanspraken op de Britse kroonkolonie in het zuiden van het Iberisch schiereiland opgeeft. Niet alleen blijven de beperkingen voor het burgerlijk lucht- en scheepvaartverkeer bestaan, maar moeten Britse militaire vliegtuigen vooraf toestemming vragen, als zij het Spaanse luchtruim willen binnengaan.

Madrid en Londen sloten in 1987 een overeenkomst over een gemeenschappelijk gebruik van de luchthaven van Gibraltar. Maar de uitvoering van dit akkoord wordt al tien jaar lang door de autoriteiten in het gebied geblokkeerd.

Gibraltar werd in 1713 bij het Verdrag van Utrecht toegewezen aan Engeland. Negen jaar eerder had een Nederlands-Engelse vloot de rots veroverd. Londen wil Gibraltar slechts aan Spanje teruggeven, als een meerderheid van de 30.000 inwoners daarmee instemt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Akkoord over vliegbasis in Gibraltar

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken