Bekijk het origineel

Colombianen zetten grote stap naar vrede

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Colombianen zetten grote stap naar vrede

Doorbraak in overleg rebellen en regering

2 minuten leestijd

MAINZ/WÜRZBURG (DPA) - Na dertig jaar geweld is er eindelijk serieuze hoop op vrede in Colombia. Linkse rebellen en vertegenwoordigers van de Colombiaanse gemeenschap hebben gisteren een grote stap gezet in de richting van een vredesregeling. Na drie dagen onderhandelen in een klooster bij de Duitse stad Würzburg ondertekenden ze een document dat de basis vormt voor een definitieve regeling.

Vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland, die het initiatief namen voor de vredesgesprekken, zeiden gisteren na de ondertekening dat de linkse rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger ELN afzien van ontvoeringen van ouderen, kinderen en zwangere vrouwen, en helemaal afzien van ontvoering als de beweging andere bronnen van inkomsten heeft.

Ook belooft het ELN geen landmijnen meer te leggen en zal het mensenrechten eerbiedigen. Scholen, ziekenhuizen en watertoevoer zullen met rust gelaten worden, zegde de op Cuba georiënteerde beweging toe. Zowel het ELN als de vertegenwoordigers uit de samenleving, onder wie vakbondsmensen, zakenmensen en kerkelijke leiders, noemden het document een doorbraak.

"Het conflict is niet over. Wij zullen doorgaan de staat te zijn daar waar de staat niet komt", zei ELN-rebellenleider Pablo Beltran, die -kennelijk als teken van vredesgezindheid- voor het eerst zonder masker in het openbaar verscheen.

Het ELN is de tweede guerrillabeweging van Colombia. De grootste is FARC (Revolutionaire Strijdkrachten Colombia), dat zelfs de belangrijkste is in heel Latijns-Amerika. ELN en FARC hebben het met in totaal 20.000 strijders voor het zeggen in de helft van Colombia.

Leiders van FARC spraken vorige week al met Andrés Pastrana, de winnaar van de presidentsverkiezingen van vorige maand. Pastrana was gisteren in Frankrijk, maar voorzover bekend heeft hij geen uitstapje gemaakt naar Mainz om daar de ELN-rebellen te ontmoeten.

Doodseskaders

In een reactie op de mogelijk historische doorbraak in Mainz zeiden de ultrarechtse doodseskaders in Colombia dat ze bereid zijn met Pastrana vredesgesprekken te voeren, zodra die op 7 augustus is geïnaugureerd. De eskaders, die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van duizenden veelal ongewapende burgers, sloten echter uit dat de wapens op korte termijn worden ingeleverd.

De Organisatie voor Bedreigde Volkeren liet als enige kritiek horen op de ontwikkelingen. Het is teleurstellend dat de oorspronkelijke bewoners van Colombia, de indianen, niet betrokken worden bij de gesprekken. Volgens de organisatie zijn 700.000 van de 37 miljoen Colombianen indiaans. Sinds 1990 werden zeker tweehonderd indianenleiders vermoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Colombianen zetten grote stap naar vrede

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken