Bekijk het origineel

Een wereldwijd probleem

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een wereldwijd probleem

3 minuten leestijd

Het bezoek van de belangrijkste drugsadviseur van president Clinton aan ons land is in feite op een anticlimax uitgelopen. Werden er voor zijn komst harde woorden gesproken, zodat het bezoek bijna niet doorging, aan het eind zijn eigenlijk alleen maar vriendelijkheden geuit. McCaffrey betitelde zijn eendaagse bezoek als intens en leerzaam en ook minister Borst vond het waardevol. Niettemin zag de Amerikaan geen reden om zijn diskwalificatie van het Nederlandse drugsbeleid als een volslagen ramp, terug te nemen en zich daarvoor te verontschuldigen.

In feite was er deze week sprake van een botsing van twee werelden. Een groot land dat al jarenlang oorlog voert tegen de drugs (niet toevallig is de hoogste drugsadviseur van de president een generaal) tegenover een klein land dat het drugsgebruik, en zeker het gebruik van softdrugs, in hoge mate gedoogt. Allebei menen ze daar hun argumenten voor te hebben en in beide landen is er een onderstroom die vindt dat het roer om moet.

Dat harddrugs zonder meer verderfelijk zijn voor een mens, is duidelijk. De beslissing om eraan te beginnen kan in de meeste gevallen wellicht als een vrije keus beschouwd worden, maar wie er eenmaal mee begonnen is kan er op eigen kracht niet meer vanaf. Een verslaafde is geen vrij man meer maar (zoals het woord al zegt) een slaaf.

Ook van softdrugs wordt een mens niet beter. Niet voor niets treedt de legerleiding tegenwoordig strenger op tegen drugsgebruikende militairen. Weliswaar kan over alcohol ook een heleboel negatiefs gezegd worden, maar dat is eerder reden voor een krachtiger anti-alcoholbeleid dan voor een legalisering van softdrugs.

Het relatief tolerante Nederlandse drugsgebruik heeft niet alleen geleid tot een toenemend gebruik van softdrugs onder jongeren, maar oefent ook een aanzuigende werking uit op drugsgebruikers uit de omliggende landen. De grensgemeenten weten daarvan mee te praten. Drugsrunners veroorzaken al jarenlang veel overlast op de autowegen van Rotterdam naar het zuiden.

Inmiddels zijn we al zover dat zwaarverslaafden door de overheid gratis heroïne krijgen toebedeeld. Dat is zo ongeveer hetzelfde als alcoholisten gratis jenever te schenken. Daarmee wordt hun verslaving geaccepteerd. Beloond is hier misschien nog een beter woord.

Tegelijkertijd moeten we ook constateren dat in landen waar men een krachtig antidrugsbeleid voert, een echte doorbraak in de strijd tegen de drugs is uitgebleven. Dat geldt ook voor de VS. Misschien zijn de resultaten van het antidrugsbeleid in Singapore nog het beste, maar die zijn niet los te zien van het kleinschalige en specifieke karakter van deze stadstaat.

In de wereldwijde strijd tegen de drugs is de onderwereld in feite de lachende derde. In de drugshandel gaan gigantische bedragen om en een groot deel van de misdaad in de westerse wereld is gerelateerd aan drugshandel en drugsverslaving. Het juiste antwoord daarop is helaas nog niet gevonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Een wereldwijd probleem

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken