Bekijk het origineel

Londen wil dumpen booreilanden verbieden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Londen wil dumpen booreilanden verbieden

Britten geven hun jarenlang verzet op

2 minuten leestijd

LONDEN (RTR/ANP) - De Britse regering is na jarenlang verzet bereid het dumpen van booreilanden in Europa's zeeën volledig te verbieden. Minister van milieuzaken Michael Meacher maakte deze draai vrijdag bekend, vooruitlopend op overleg met andere Noordzee-regeringen deze week in Portugal.

Het verbod geldt de stalen onderdelen, op de onderste steunen na waarop de pylonen van de installaties rusten. De betonnen delen kunnen wel worden achtergelaten. Volgens Meacher zijn er in het Britse deel van het continentaal plat zo'n zeven tot tien van zulke betonnen constructies die te zwaar zijn om naar het vasteland te worden gesleept.

De milieuorganisatie Greenpeace reageerde verheugd. Maar de olie-industrie was teleurgesteld. Directeur James May van de UK Offshore Operators' Association (Ukooa) pleitte nog eens voor een aanpak waarbij elk geval apart wordt bekeken.

Meacher zal zijn voorstel voorleggen aan de elf andere ondertekenaars van het zogenoemde Ospar-verdrag, die volgende week op Portugese bodem vergaderen over bindende afspraken voor dumpingpraktijken op zee. Voor Nederland neemt minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) aan het overleg deel.

Het voorstel betekent een breuk met de jarenlange afhoudende opstelling van de Britse regering met betrekking tot het afzinken van boorinstallaties. Het gaat om ongeveer honderd stuks die over zo'n 25 jaar niet meer bruikbaar zijn.

Brent Spar

De discussie over de installaties brak drie jaar geleden in volle hevigheid los toen Shell het olieoverslagplatform Brent Spar in de Atlantische Oceaan wilde afzinken. Het concern zag daar uiteindelijk van af, maar de Conservatieve regering van premier Major bleef zich verzetten tegen een verbod op zulke praktijken.

De vorig jaar aangetreden Labourregering bood perspectieven. In september zinspeelde minister Meacher al op een verbod. Volgens May komen zeker zes tot twaalf stuks van de bij elkaar zestig grote stalen installaties in de Britse wateren in aanmerking voor dumping. Het aan land brengen leidt tot extra kosten, die May schatte op zeker 300 tot 400 miljoen dollar.

De Europese Commissie deed in februari al een soortgelijk voorstel. Bedrijven moeten worden verplicht de installaties aan land te brengen en verantwoord af te breken. Alleen voor een zeer beperkt aantal betonnen platforms zou een uitzondering gelden.

De commissie schat het totale aantal installaties in de Europese wateren op zo'n zeshonderd, de meeste van staal. Zo'n 450 daarvan moeten de komende dertig jaar worden afgebroken. De kosten van het aan land brengen bedragen 176 miljoen, volgens Brussel een verwaarloosbaar bedrag tegenover de productiekosten in de bedrijfstak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Londen wil dumpen booreilanden verbieden

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken