Bekijk het origineel

Werken aan karaktervolle tuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Werken aan karaktervolle tuin

Auteurs bieden vernieuwende visie op inrichting buitenruimten

3 minuten leestijd

Een juweel van een boek ligt voor me. Op het eerste gezicht ziet "Het nieuwe tuinboek" er groots en imposant uit. Het lijkt niet direct geschikt voor mensen met een tuin van bescheiden afmetingen. Dit wordt mede veroorzaakt door de 850 prachtige foto's van tuinen uit alle hoeken van de wereld. Bijvoorbeeld een neveltuin in Japan of een droge vlakte met fraaie bloeiers in Arizona. Toch kunnen de wereldwijde beelden rijke bronnen vormen voor het opdoen van ideeën en inspiratie.

Terence Conran, die eerst over "Het nieuwe wonen" schreef, heeft nu samen met Dan Pearson, een van de meest getalenteerde Engelse tuinontwerpers, een vernieuwende visie op de vormgeving van onze buitenruimten ontwikkeld. De kunst van het tuinieren is een combinatie van ontwerpen, artistieke vaardigheden, wetenschap en natuur. Maar een tuin verkrijgt zijn karakter en sfeer door een context en door het voortschrijden van de tijd.

Klimaat en landschap leveren in belangrijke mate ook hun bijdrage. Het uitgangspunt is een goed ontwerp, waarbij het praktische nut moet samengaan met de esthetiek. Verschillende elementen moeten met elkaar in evenwicht worden gebracht. Niet alleen concrete onderdelen, maar ook licht, schaduw en ruimtegebruik. De vrijheid van expressie met de discipline van een goed ontwerp leidt tot een karaktervolle tuin.

Leefruimte

Om het geheel leefbaar te maken, zijn er veel elementen die toegepast kunnen worden. Bij het hoofdstukje "Water" tonen de schrijvers een robuuste watertrap, maar ook een miniatuurfonteintje behoort tot de mogelijkheden. Met verlichting in allerlei uitvoeringen zijn de mooiste effecten te bereiken. De tuinmeubelen variëren van een eenvoudig stuk boomstam tot een uiterst elegante stoel van moderne materialen. De productieve tuin laat interessante toepassingen van groenten, fruit en kruiden zien. Maar ook sociale activiteiten, zoals koken, eten, sport en spel komen op originele wijze aan de orde.

Planten vormen de essentie van de tuin. Ze bepalen in hoge mate de sfeer. Het is van groot belang planten te kiezen die bij de omgeving passen. Vorm, textuur en kleur bepalen de uitstraling van een beplantingsschema. Deze drie elementen moeten steeds tezamen beschouwd worden. Prachtige voorbeelden worden beschreven en geïllustreerd. Of het nu om een bossfeer gaat of een weidebeplanting. De toepassing van architectonische planten, zoals agaves, yucca's en cactussen, is weer een heel ander verhaal. Maar ook vormsnoei, klimplanten en geuren worden besproken. Er is geen onderwerp of er staat wel iets over geschreven.

Plantenoverzicht

Na bijna tweehonderd pagina's kostelijk lees- en kijkvoer volgt nog een plantenoverzicht, waarin een evenwichtige beoordeling wordt gegeven van de kwaliteiten van de verschillende plantenvormen. De mogelijkheden voor muren, vloeren, meubels en elementen worden eveneens op een rij gezet.

Terecht draagt het boek "nieuw" in de titel. Het totale scala aan onderwerpen dat met ontwerp en inrichting van een tuin te maken heeft, wordt op verfrissende wijze gepresenteerd. Er is hier maar een tipje van de sluier opgelicht van een schitterend boek. Het is niet alleen een prettig leesbaar boek, maar ook een fraai naslagwerk.

N.a.v. "Het nieuwe tuinboek", door Terence Conran en Dan Pearson; uitg. Bosch & Keuning, De Bilt, 1998; ISBN 90 246 0391 9; 268 blz.; 89,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Werken aan karaktervolle tuin

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 juli 1998

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken