Bekijk het origineel

Al 200 doden bij offensief in Colombia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Al 200 doden bij offensief in Colombia

2 minuten leestijd

BOGOTA (AFP) - Het aantal doden bij het guerrillaoffensief in Colombia loopt op. Bij een landelijk offensief van linkse guerrillastrijders sinds gisteren al zeker tweehonderd mensen om het leven gekomen, onder wie 120 guerrillastrijders en tachtig soldaten, agenten en burgers.

Tientallen andere personen raakten deels zwaargewond. Dit hebben de autoriteiten van het Latijns-Amerikaanse land gisteren (plaatselijke tijd) gemeld. Het dodental kan nog oplopen. Omdat het contact met sommige leger- en politie-eenheden is verbroken zijn geen exacte slachtofferaantallen bekend.

Volgens de regering gaat het om de zwaarste gevechten van de afgelopen maanden. De gewelddadigste acties werden gepleegd in Cucutá, Medellín en Buenaventura.

De Colombiaanse geheime dienst had eerder al gewaarschuwd dat de linkse rebellen zouden proberen de ambtsaanvaarding van de nieuwe president Andrés Pastrana vrijdag te verstoren.

De opstandelingen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) vielen olie-installaties aan, evenals Buenaventura, de belangrijkste havenstad van het land.

Volgens minister van defensie Gilberto Echeverri is er bij elke regeringswisseling zo'n offensief. FARC en ELN zouden hun kracht laten zien om een betere startpositie te verwerven in eventuele onderhandelingen met de nieuwe regering.

Pastrana heeft al aangekondigd dat hij met FARC en ELN aan tafel wil gaan zitten en "tijdens mijn eerste negentig dagen in het ambt een nieuw vredesbeleid" wil opstarten. Beide rebellenbewegingen weigerden met de huidige president, Ernesto Samper, te onderhandelen over een beëindiging van de al drie decennia durende burgeroorlog. FARC en ELN hebben de afgelopen weken onderstreept dat ze met Pastrana wel willen praten. Hoewel ELN gisteren verklaarde de vredesonderhandelingen op te schorten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 augustus 1998

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Al 200 doden bij offensief in Colombia

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 augustus 1998

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken