Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Sudan maakte samen met Irak zenuwgassen"

2 minuten leestijd

NEW YORK - Sudan werkte samen met Irak bij de productie van stoffen om zenuwgassen te maken. Dat was vorige week de belangrijkste reden voor de Amerikanen om de farmaceutische fabriek Shifa bij Khartoem met Tomahawk-raketten te vernietigen.

The New York Times zegt dit te hebben vernomen uit Amerikaanse inlichtingenbronnen die gisteren bekendmaakten dat in de Sudanese fabriek de stof empta werd aangemaakt. Dat zou maar een "stap" zijn verwijderd van de productie van het volwaardige en levensgevaarlijke zenuwgas "VX".

Naast de Iraakse bemoeienis met de fabriek in Khartoem woog ook het feit dat de schatrijke Saudiër Osama bin Laden financiëel en organisatorisch bij de fabriek was betrokken. Bin Laden wordt er door de Amerikanen van verdacht achter de recente aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania te zitten.

De Saudiër zou volgens een recent onderzoek in de afgelopen jaren tweemaal opdracht hebben gegeven om president Clinton te vermoorden. De eerste poging was gepland tijdens Clintons bezoek aan de Filipijnen in 1994. De zware veiligheidsmaatregelen bleken toen echter een te grote hindernis voor Bin Ladens medestanders.

De volgende poging zou hebben moeten plaatsvinden tijdens Clintons bezoek aan Pakistan in februari van dit jaar. Maar dat bezoek werd afgelast, waardoor ook de moordpoging kwam te vervallen. Deze informatie hebben de Amerikanen van Ramzi Yousef, die betrokken was bij de aanslag op het World Trade Center (WTC) in New York in 1993.

Afghanistan

Volgens sommige berichten zou Yousef zelf betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen voor de moordaanslagen op de Amerikaanse president. Yousef zou niet de naam van zijn opdrachtgever voor die moordplannen hebben onthuld, maar een voormalig naaste medewerker van de Saudiër, Wali Khan Amin Shah, heeft Bin Laden genoemd als de opdrachtgever voor de moordplannen. Amin Shah was zelf ook betrokken bij de aanslag op het WTC.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 augustus 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 augustus 1998

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken