Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Waakzaamheid is ook aan poorten van reformatorische scholen nodig"

Wartburgcollege Rotterdam/Dordrecht begint schooljaar

3 minuten leestijd

RIDDERKERK - Met zijn kinderen liep hij in de V & D-winkel naar de kassa om de gekochte schoolspullen af te rekenen. Ongevraagd stopte de caissière een blad in de tas. Thuis werd duidelijk wat de inhoud van "Breakout" was. De leefwereld van talloze jongeren werd in het blad uitgestald onder het motto "Alles moet kunnen", op seks-, muziek-, kleding- (loosheid)- en ander gebied.

"Ik moest toen denken aan het schriftwoord "Wijd is de poort die tot het verderf leidt". De poort werd wijd opengezet en de Nederlandse jeugd werd uitgenodigd naar binnen te gaan". K. J. Vogel, directeur van locatie De Swaef van het Wartburgcollege, was ervan geschrokken. "Misschien denk je nu: Met mij loopt het zo'n vaart niet. De buitenkant kan er goed uitzien, en misschien ben je daar wel trots op, maar hoe is het in je hart?" vroeg hij zijn leerlingen gisteravond tijdens de jaaropening.

In de kerk van de gereformeerde gemeente te Ridderkerk sprak Vogel over het thema "Waken aan de poorten". Hetzelfde onderwerp werd in Rotterdam-Zuid door directielid W. Büdgen behandeld, in Rotterdam-Alexanderpolder door drs. G. C. Westmaas en in Dordrecht door L. Stolk. De bijeenkomst werd in Ridderkerk geopend door ds. A. van de Weerd, in Rotterdam-Zuid door ds. K. ten Klooster, in Rotterdam-Alexander door ds. J. P. Boiten en in Dordrecht door ds. B. de Romph.

Roepstemmen

Vogel wees er in Ridderkerk op dat de Heere aan de poort van ons hart klopt. "Waken we bij die poort?" Roepstemmen ontbreken niet, zoals het plotseling overlijden van een 55-jarige docent (geschept door een vrachtauto) en een 24-jarige oud-leerling (zijn kano sloeg om) in de achterliggende zomervakantie. "Ook jullie kunnen iedere dag moeten sterven. Ben je dan bereid?"

Waken moeten we ook bij de poort van het reformatorisch onderwijs, zodat de Bijbel het voor het zeggen blijft houden. Laten we er zuinig op zijn".

Open ogen

Ook ds. A. van de Weerd wees in zijn toespraak "Eye-opener" op de noodzaak van die waakzaamheid: "Het is nodig dat onze ogen opengaan. Open ogen, tot bekering van zondaren. Open ogen, zodat we op school wijsheid ontvangen. Open ogen, zodat we de gevaren zien die ons bedreigen".

De Dordtse predikant stond stil bij 2 Koningen 6:8-17, waar gesproken wordt over drie blinde mensen: Benhadad, Joram en Elisa's knecht. Die knecht zag wel dat ze in Dothan als muizen in de val zaten, maar niet dat de berg vol vurige paarden en wagens was die Elisa beschermden tegen de Syriërs. "Hij was blind, al leefde hij dicht bij het Woord. Zo is het van nature ook bij ons. Zo veel bemoeienissen, maar wat doet het je? We zijn blind voor de weldaden, blind voor de werkelijkheid van ons leven: dat we iedere dag kunnen sterven, zoals we deze vakantie hebben gezien.

Elisa's ogen waren opengegaan. Hij mocht weten Wie hem ter zijde stond. Als de Heere de ogen opent, ga je zien hoe schuldig je bent tegenover God. Dan zie je de nood van deze wereld, waarin zo veel mensen zonder God leven. Dan zie je de gevaren die ons reformatorisch onderwijs bedreigen. Maar wat is het groot als dan gezegd mag worden: Vrees niet; want die

bij ons zijn, zijn meer dan die bij hen zijn".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 september 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 september 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken