Bekijk het origineel

Korthals erkent gelijk kritische topambtenaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Korthals erkent gelijk kritische topambtenaar

Bewindslieden Justitie nemen maatregelen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Korthals van justitie vindt dat topambtenaar A. Geelhoed "niet helemaal ongelijk heeft" wanneer hij beweert dat de kwaliteit van Justitie ver achterloopt bij die van universiteiten en de advocatuur. Hij kan echter "weinig begrip" opbrengen voor de wijze waarop Geelhoed dat heeft gedaan.

Geelhoed, de rechterhand van premier Kok, schrijft in het nieuwe juridische tijdschrift "Mr." dat de kwaliteit van Justitie ver achterloopt op die van de advocatuur en de universiteiten. Van geloofwaardige toetsing van wetgevingsprocesses komt daardoor weinig terecht. Niet het ministerie maar de advocatuur leidt het debat over de rechtspraktijk. De concurrentiepositie van de overheid op de markt van topjuristen is enorm verslechterd, aldus Geelhoed.

Achterstand

Korthals erkende gisteren dat er al langer sprake is van een "achterstand" van Justitie op de advocatuur. "Die zal je altijd houden en die loop je nooit helemaal in", zei hij. Geelhoed heeft dus "niet helemaal ongelijk" met zijn kritiek. Dat is ook de reden waarom Korthals en staatssecretaris Cohen de komende periode prioriteit geven aan verbetering van de kwaliteit van het wetgevingsproces, zo zei Korthals.

De minister heeft echter geen waardering voor de vorm waarin Geelhoed zijn kritiek naar buiten heeft gebracht. Volgens Korthals was het "eleganter" geweest als Koks topambtenaar de premier en hemzelf daarover had benaderd. Korthals vindt dat het nu aan Kok is om op de handelwijze van Geelhoed nader te reageren.

Publiciteit

Cohen wees erop dat juist topambtenaren alle gelegenheid hebben om het beleid te beïnvloeden door zich te wenden tot de beleidsmakers. "Laten ze die manier dan ook gebruiken".

Het was de tweede keer deze week dat een topambtenaar de publiciteit zocht met kritiek op essentiële onderdelen van het kabinetsbeleid. Eerder liet secretaris-generaal Van Wijnbergen van het ministerie van economische zaken via het PvdA-Vlugschrift weten dat paars II de economische groei te optimistisch inschat. Hij is hiervoor door zijn minister, Jorritsma, op de vingers getikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 september 1998

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Korthals erkent gelijk kritische topambtenaar

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 september 1998

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken