Bekijk het origineel

Primakov presenteert rigoureus reddingsplan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Primakov presenteert rigoureus reddingsplan

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - Premier Jevgeni Primakov heeft gisteren een economisch reddingsplan voor Rusland aangekondigd. Kern van het plan is een betere belastinginning en het onder staatscontrole brengen van de alcohol- en de tabaksindustrie, waar de overheid een groot deel van haar inkomsten vandaan haalt.

Voorts wil de nieuwe regering vanaf 1 oktober de achterstallige lonen uitbetalen en vanaf 1 januari compensatie bieden voor de hoge inflatie, die volgens het staatscomité voor de statistiek sinds het uitbreken van de crisis in augustus met 67 procent is toegenomen.

Aangaande het afbetalen van de staatsobligaties werd alleen gezegd dat er over de voorwaarden met binnen- en buitenlandse banken onderhandeld moet worden. De regering wil exporteurs dwingen een kwart van hun exportopbrengsten aan de staat te verkopen, zodat de valutareserves omhooggaan en een verdere val van de roebel wordt tegengegaan, zo meldde Primakov.

Vooralsnog heeft de overheid geen fondsen voor de plannen en zal er bijna zeker geld moeten worden bijgedrukt voor afbetalingen van oude schulden en nieuwe uitgaven. De centrale bank heeft gisteren gezegd dat de inflatie aan het eind van het jaar 300 procent zou kunnen bedragen.

Primakov gaf zijn voorganger, Sergej Kirijenko, de schuld van de crisis en zei dat de ex-premier op 17 augustus zonder overleg met president Boris Jeltsin de devaluatie van de roebel en een herschikking van de staatsschuld had aangekondigd. Het resultaat was "chaos", aldus Primakov.

"Het is van groot belang te voorkomen dat de verklaring van 17 augustus gevaarlijke socio-economische consequenties krijgt", zei Primakov. Jeltsin heeft zich sinds het begin van de crisis op de achtergrond gehouden. De president laat zich zoals gewoonlijk niet in met het dagelijks bestuur en poogt de missers van de regering weg te werken door af en toe een paar ministers de laan uit te sturen.

Beloftes

Rusland begint in oktober met het tijdig betalen van salarissen en pensioenen. Moskou maakt dan ook een begin met het uitkeren van achterstallige lonen. Nog deze maand krijgen de militairen hun achterstallige geld. Ambtenaren krijgen dat vanaf oktober

Primakov zei verder dat vanaf 1 januari prijscompensatie zal worden betaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Primakov presenteert rigoureus reddingsplan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken