Bekijk het origineel

Postzegelhandelaren vieren jubileum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Postzegelhandelaren vieren jubileum

5 minuten leestijd

De basisschoolleerlingen zijn weer op stap geweest voor de verkoop van de jaarlijkse kinderpostzegels. De afbeeldingen van de drie zegels werden reeds in deze krant afgedrukt. Ook de jaarlijkse Speciale Catalogus is weer verschenen. En de Nederlandse Vereeniging van Postzegelhandelaren heeft iets te vieren.

Op de nieuwe kinderzegels is het thema feest uitgewerkt met een zegel van het paard van St.-Nicolaas. Op het tweede exemplaar, eveneens van 80 cent (plus 40 cent) wordt een verjaardagsfeest uitgebeeld. De derde zegel toont een komische optocht van een kikker, een haas, een eend en een varken. Een velletje bevat twee zegels van elk feest; het velletje kost 7,20 gulden.

Catalogus

De Speciale Catalogus 1999 ligt in de postzegelwinkels. Met de vermelding van de postzegels op brief in de categorieën roltanding, post- en luchtpostzegels is dit onderdeel compleet. Verder werd een afzonderlijk overzicht van Nederlandse zegels in een velletje van tien tot twintig zegels opgenomen, terwijl als eenmalig katern een uitgebreid overzicht van de extra vermeldenswaardigheden van de postzegelboekjes is toegevoegd. Dit is een waardevolle aanvulling voor de verzamelaars. De catalogus blijft een onmisbare gids voor de serieuze verzamelaars.

Jubileum

Deze maand bestaat de Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren (NVPH) zeventig jaar. Het jubileum wordt op feestelijke wijze gevierd, onder meer met de grootse vijfde NVPH-show in het Haags Congrescentrum. Deze wordt op donderdag 8 oktober officieel geopend. Daar zijn zeer bijzondere inzendingen te bewonderen, onder andere de eerste zegels van Mauritius, die voor 10 miljoen gulden zijn verzekerd.

Filatelie

België - Ter gelegenheid van de Wereldpostzegeldag komt er op 19 oktober een zegel van 34 f uit, met een allegorische afbeelding. Tevens verschijnt er een zegel ter bevordering van de jeugdfilatelie, ter waarde van 17 f. De afbeelding toont stripfiguren.

Duitsland - De Postzegeldag wordt in dit land onder meer gevierd met de uitgifte van een zegel van 110 pf; datum: 8 oktober. De afbeelding laat de tewaterlating van het Zweedse postzeilschip in 1692 zien.

Egypte - De Postzegeldag in de meeste Arabische landen is in augustus. Hij valt samen met de herdenking van de eerste postovereenkomst van de landen in de Arabische wereld op 3 augustus 1946. De waarde is 1, bedoeld voor luchtpost.

IJsland - Het is 125 jaren geleden dat de eerste postzegels in omloop werden gebracht. Daarom verschijnt er op 9 oktober een herdenkingszegel in waarde van 35 ISK, met vermelding van de jaartallen 1873 en 1998.

Vaticaanstad - Hier vier briefkaarten op 28 augustus in verband met de herdenking van de eerste internationale postzegelexpositie in Riccione (Italië) in 1948.

Stempelnieuws

Tijdens de Wereldpostzegelexpositie Italia '98 in Milaan, die op 23 oktober wordt geopend, zal een bijzonder stempel worden gebruikt. Het is afgeleid van het stempel op de Juvalux in Luxemburg (juni 1998). Verzamelaars kunnen poststukken in een gefrankeerde envelop tot 30 november toezenden aan: PTT Post Verzamelservice, Postbus 30051, 9700 RN Groningen.

Diezelfde datum geldt voor poststukken die men zou willen laten voorzien van het bijzondere stempel dat zal worden gebruikt tijdens de Internationale Postzegelbeurs Sindelfingen 1998. De beurs in de Duitse stad Sindelfingen begint op 23 oktober.

Kerstzegels

Australië - Drie zegels komen uit op 2 november. De afbeeldingen tonen onder meer de wijzen uit het Oosten. Er is tevens een voorbedrukte luchtpostbrief verschenen.

Finland - Op de 30e van deze maand komen drie speciale zegels uit, in waarden van FIM 2,3 en 3,20. De afbeeldingen tonen onder andere het kleinste eiland met een kleine hut en kinderen op een slede.

Jersey - De post van dit Kanaaleiland geeft op 10 november vier zegels uit die betrekking hebben op het kerstfeest. Ze verschijnen in waarden van 20, 24, 31 en 63 p; de afbeeldingen zijn ontleend aan voorstellingen in kerkgebouwen.

Sint-Helena - Hier verscheen een serie van vier zegels, die op 28 september in omloop zijn gekomen. De waarden bedragen 15, 20, 30 en 85 p. De afbeeldingen hebben betrekking op de hout- en metaalbouw.

Kerkgebouwen

Faeröer-eilanden - In 1691 werd het eerste stenen kerkgebouw in Nes op deze eilanden geopend, nadat reeds in 1609 een houten kerk was verrezen in Tórshavn. Na de verwoesting van het kerkgebouw in Nes in 1843 werd de huidige Frederickskerk gebouwd, op de rotsgrond. Exterieur en interieur zijn afgedrukt op twee postzegels, die op 14 september werden uitgegeven; waarden twee keer 4,50 DKK.

Spanje - Ter gelegenheid van de nationale postzegelexpositie in Barcelona is de kathedraal in deze stad -die in 1298 werd geopend- op een zegel afgedrukt; uitgiftedatum 18 september; waarde 150 ps.

Andere zegels

Duitsland - De jaarlijkse liefdadigheidszegels staan dit jaar in het teken van de Europese vogelbescherming; vijf zegels op 8 oktober in waarden van 1 keer 100, 3 keer 110 en 220 pf, met afbeeldingen van verschillende vogels.

Ethiopië - De obelisk van Axum, die na de verovering van dit land door het fascistisch regime van Italië in 1937 naar Rome werd overgebracht, wordt aan het land teruggegeven; daarom drie zegels hierover op 3 september.

Frankrijk - Op 17 oktober verschijnt een zegel ter herinnering aan WO I; waarde 3 f met de jaartallen 1914-1918.

Eiland Man - Koningin-moeder Elizabeth en huidig vorstin Elizabeth II staan op een zegel van 2,50 die op 2 juli uitkwam, tegelijk met de Europazegels, in velletjes van tien zegels; afbeeldingen van de nationale feestdag, 5 juli.

Mauritius - Vier zegels en een souvenirvel werden op 18 september in de verkoop gebracht. Ze herinneren aan de landing van Nederlanders op dit eiland, vier eeuwen geleden. Op de zegel van 50 c staat de landingsscène met Maurits van Nassau en op die van Rs 1 het Frederik Hendrik-fort.

Portugal - Portugal gaf op 4 september vier zegels uit ter herinnering aan de aankomst van Vasco da Gama in India, vijf eeuwen geleden. De afbeeldingen hebben betrekking op deze gebeurtenis. Ook Macau herinnert met drie zegels aan dit feit.

Zweden - Zweden liet vandaag tegelijk met Polen een zegel verschijnen die is gewijd aan één thema, namelijk koning Zygmunt III Wasa, een monarch in beide landen; waarde 7 Kr met afbeelding van de vorst te paard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 oktober 1998

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Postzegelhandelaren vieren jubileum

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 oktober 1998

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken