Bekijk het origineel

Omwonenden Doel krijgen jodium

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Omwonenden Doel krijgen jodium

1 minuut leestijd

DOEL (ANP) - Omwonenden van de kerncentrale in het Belgische Doel kunnen komend najaar bij hun apotheker gratis jodiumpillen halen. Dat meldt het blad Doelbewust van de kerncentrale.

Inname van de tabletten zorgt ervoor dat de schildklier verzadigd raakt met het onschuldige jodium. Op die manier wordt schadelijk radioactief jodium, dat vrijkomt bij een eventuele kernramp, niet meer opgenomen of sneller uitgescheiden.

De Belgische overheid houdt voordat de tabletten verkrijgbaar zijn een informatiecampagne onder de bevolking. Eerder hield Electrabel, exploitant van de kercentrale in Doel, al voorlichtingsbijeenkomsten voor apothekers. Ook hulpverleningsdiensten en huisartsen krijgen nog informatie over de vrijwillige verspreiding.

West-Brabantse en Zeeuwse gemeenten die in de gevarenzone van Doel liggen, hebben overigens vier jaar geleden de bevolking al in de gelegenheid gesteld vrijwillig jodiumpillen op te halen. Voor het geval dat er werkelijk wat gebeurt, liggen er nog pillen in depot.

Omwonenden van de kerncentrale in Borssele krijgen pas jodiumpillen wanneer daar radioactiviteit vrijkomt. Op enkele plaatsen in Zeeland liggen grote hoeveelheden opgeslagen. De Zeeuwse instanties hebben voor deze aanpak gekozen, omdat ze de kans groot achten dat pillen bij mensen thuis zoekraken, en voortijdige verspreiding onnodig angst veroorzaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 oktober 1998

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Omwonenden Doel krijgen jodium

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 oktober 1998

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken