Bekijk het origineel

Schröder verhevigt druk op Bundesbank

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schröder verhevigt druk op Bundesbank

Renteverlaging lijkt vooralsnog uitgesloten

3 minuten leestijd

DUISBURG (DPA/ANP) - De nieuwe regering van Duitsland heeft zaterdag de druk op de Bundesbank om de rente te verlagen vergroot. Bondskanselier Schröder wees de centrale bank zonder het woord rente te noemen op haar verantwoordelijkheid voor de groei van de economie.

"De Bundesbank heeft niet alleen verantwoordelijkheid voor de prijsstabiliteit, maar ook voor economische groei en werkgelegenheid. We verwachten dat dit zal worden begrepen", aldus Schröder op een vakbondsconferentie in Duisburg.

De opmerkingen van de bondskanselier staan haaks op zijn uitspraak van afgelopen donderdag dat de discussie met de Bundesbank niet in het openbaar moet plaatsvinden. Toen leek hij een reprimande uit te delen aan minister Lafontaine van financiën, een fervent propagandist van een economisch stimuleringsbeleid.

Kritiek

Schröder herhaalde zaterdag dat meningsverschillen over het rentebeleid niet in het openbaar moeten worden uitgevochten, maar dat was weinig overtuigend. Ook zei de bondskanselier nog eens dat hij en Lafontaine de onafhankelijkheid van de Bundesbank respecteren. In Duitsland is steeds meer kritiek te horen op de confrontatiekoers die de regering van SPD en Groenen kiest tegenover de Bundesbank. De minister-president van de deelstaat Beieren, CSU-politicus Stoiber, stelde zaterdag vast dat een breuk dreigt met de Duitse traditie van prijsstabiliteit die de Bundesbank heeft opgebouwd en die de Europese Centrale Bank (ECB) verondersteld wordt te volgen. "Er is sprake van een vertrouwensbreuk als minister Lafontaine deze stabiliteitscultuur nu zonder noodzaak wil prijsgeven".

Zelfs het instituut voor economisch onderzoek DIW, dat goede contacten heeft met de SPD, heeft kritiek op Lafontaine. "Hij gaat te ver in zijn aanvallen op de onafhankelijkheid van de Bundesbank en de ECB", zei DIW-directeur Hoffmann zaterdag tegenover de krant "Welt am Sonntag".

Bundesbank-president Tietmeyer en zijn ECB-collega Duisenberg hebben duidelijk gemaakt geen economische aanleiding te zien voor een renteverlaging in Duitsland. De politieke druk daartoe maakt de kans op een verlaging vermoedelijk alleen maar kleiner omdat de centrale banken de indruk zouden wekken hun onafhankelijkheid te hebben verloren. Dat laatste zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor het vertrouwen in de euro.

Inmiddels wordt in Duitsland al gespeculeerd over de opvolging van Tietmeyer, wiens ambtstermijn volgend jaar september afloopt. Volgens het weekblad "Der Spiegel" denkt Lafontaine aan Ernst Welteke, de president van de centrale bank van de deelstaat Hessen. Hij geldt als voorstander van een wat soepeler monetair beleid. Een woordvoerder van Lafontaine noemde het bericht in "Der Spiegel" zaterdag "pure speculatie".

Tegenwicht

Het monetaire beleid in Europa valt per 1 januari dan wel onder de ECB, maar de presidenten van de nationale centrale banken houden invloed. Ze vormen samen met de zes directieleden de bankraad van de ECB. Duitsland is in de directie nu vertegenwoordigd door Otmar Issing, een harde inflatiebestrijder. Welteke zou in de ogen van Lafontaine wat tegenwicht kunnen geven, aldus "Der Spiegel".

Het bedrijfsleven in Duitsland eist nog dit jaar overleg met Bonn over de regeringsverklaring en over de plannen ter bestrijding van de hoge werkloosheid.

De werkgevers zijn bang dat als de rood-groene regering haar huidige ideeën realiseert dat een "klap voor de economie" betekent die gevolgen heeft voor het aantal banen in de Bondsrepubliek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Schröder verhevigt druk op Bundesbank

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken