Bekijk het origineel

Amsterdam start miljardenrenovatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amsterdam start miljardenrenovatie

Westelijke wijken van hoofdstad krijgen grondige opknapbeurt

4 minuten leestijd

AMSTERDAM - Een investering van zo'n 3 à 4 miljard gulden, gespreid over een tijdsbestek van tien tot vijftien jaar. Een viertal Amsterdamse woningcorporaties heeft de hoofden bij elkaar gestoken met het doel de zogenaamde Westelijke Tuinsteden in de hoofdstad een facelift te geven waar overal in het land over gesproken zal worden. In totaal gaat het om de aanpak van zo'n 12.500 van de 40.000 woningen.

De regen striemt tegen het veelal grauwe beton van saaie woonblokken. Een dik bladerpak bedekt de kaarsrechte straten. Hier en daar is de straat opgebroken en zijn de wegen in modderpoelen veranderd. Amsterdam-West; een stad in een stad. Zo'n 40.000 huizen, bevolkt door in totaal zo'n 120.000 mensen. Ter vergelijking: de stad Amersfoort telt ruim 117.000 inwoners.

Opvallend in Amsterdam-West (Osdorp, Geuzenveld/Slotermeer, Slotervaart/Overtoomse Veld en Bos en Lommer) is de eentonigheid in de bebouwing. Overal betonnen blokkendozen. Laagbouw, hoogbouw; het is allemaal recht en hoekig. Opvallend zijn ook de brede groenstroken. Nog opvallender is het immense Sloterpark. Een bos met een prachtige waterplas, midden in een woonwijk.

Toen deze wijk in de jaren vijftig uit de grond werd gestampt, was ze het summum van woningbouw: goedkope woningen in een aantrekkelijk woonklimaat. Gezinnen die zaten te springen om woonruimte, konden snel aan onderdak geholpen worden. Wie plaatjes uit die goede oude tijd ziet, zou bijna heimwee krijgen.

Maar de tijd ging door en nu, op de drempel van een nieuw millennium, voldoet het oude niet meer. De criminaliteit is gestegen, de onveiligheid eveneens en veel mensen zien de westelijke tuinsteden als een wijk waar ze zelf niet graag zouden willen wonen.

Monocultuur

"Dat moet dus veranderen", aldus H. Michel, directeur van Woonstichting De Key. Samen met de woningcorporaties Het Oosten, Patrimonium en Zomers Buiten heeft De Key zo'n 12.500 van de in totaal 40.000 huizen in bezit. "Wij willen met elkaar proberen de monocultuur in deze wijk te doorbreken, zodat straks ook de hogere inkomens en andere groepen kopers geïnteresseerd raken in een huis in Amsterdam-West. Want laten we wel zijn: deze wijk heeft natuurlijk een ongelooflijke rijkdom. Alleen is ze niet meer toegesneden op deze tijd en daarom moet er grondig worden gerenoveerd".

De vier woningcorporaties hebben hun woningbezit bij elkaar gebracht in de onderneming Far West. Michel: "Dat was nodig omdat je anders niet aan de slag kunt. De eigendomsverhoudingen zijn namelijk zo verbrokkeld, dat je in je eentje niks kunt beginnen. Je moet de handen ineenslaan, wil je iets bereiken".

Volgens Michel is het beslist niet de bedoeling om de westelijke tuinsteden in de toekomst te laten bevolken door yuppen. "Absoluut niet". Wel moet straks de verhouding kopers/huurders beter zijn. Michel: "In Nederland is de verhouding huurders/eigenaars ongeveer fifty-fifty. In Amsterdam-West is slechts 8 procent van de huizen eigen bezit. Dat is scheef en moet veranderen". Volgens Michel is het bijna onontkoombaar dat wijken als Amsterdam-West in een "ijlere woningmarkt afglijden. Dat willen we met een goede en grondige aanpak voorkomen of tegengaan".

Picknicken

Op dit moment wordt overlegd over de manier waarop de ambitieuze plannen het best vorm gegeven kunnen worden. "Daarvoor is ook de steun en medewerking van de gemeente en de stadsdelen onontbeerlijk", aldus Michel. "De openbare ruimte moet namelijk ook aangepakt worden. Om maar een voorbeeld te noemen: het recreatiepatroon van mensen is tegenwoordig heel anders dan vroeger. Niemand gaat nu meer voor z'n huis in een groenstrook zitten picknicken. Ben je mal, ze stappen in de auto en rijden naar de Veluwe. Dus kun je die ruimte beter voor andere zaken gebruiken".

Als Far West definitief is gestart, worden pas de echte plannen gemaakt. "Het is ons idee om te beginnen met het verdichten van de wijk. Dus zullen er woningen gebouwd moeten worden. Hoe en wat, daar is nog niets van te zeggen. Zover zijn we nog lang niet".

Sloop

Dat er huizen gesloopt moeten worden, is iets dat voor Michel vaststaat. "Maar een goed sociaal plan voor de bewoners staat voor ons absoluut voorop. Als het goed is, moet de waarde van het onroerend goed in deze wijk stijgen. Daardoor kan de hele operatie zichzelf op termijn terugverdienen".

Over de totale kosten kan Michel nog niet veel zeggen. "Miljarden. Dit is een gigantisch project, want we hebben het hier wel over een complete stad".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Amsterdam start miljardenrenovatie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken