Bekijk het origineel

Forse kritiek op getuigeverklaring na hypnose

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Forse kritiek op getuigeverklaring na hypnose

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De kans is groot dat een getuige geen waarheid spreekt als deze daarvoor al over dezelfde zaak onder hypnose is gehoord. Dat stelde professor P. van Koppen gisteren in het gerechtshof van Amsterdam in de strafzaak tegen de 49-jarige begrafenisondernemer D. V.

V. werd door de rechtbank van Rotterdam en later door het gerechtshof in Den Haag tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens moord op zijn ex-vrouw in november 1995. De Hoge Raad vernietigde dit vonnis in maart dit jaar. De raad oordeelde dat een getuigenverklaring die onder hypnose is afgelegd, niet voor bewijs mag worden gebruikt.

Volgens het openbaar ministerie (OM) heeft V. zijn ex-vrouw met opzet in zijn geparkeerde auto van de Wijnkade in Maassluis in het water laten rijden. De vrouw verdronk.

De getuige verklaarde onder hypnose dat V. daarbij werkeloos toe keek. Het OM hoorde dezelfde getuige later opnieuw zonder hypnose.

Maar volgens hoogleraar rechtspsychologie P. van Koppen is het na een hypnose moeilijk om een onderscheid te maken tussen de eigen waarneming en op andere wijze verkregen informatie. Het OM heeft gisteren nog niet op deze kritiek gereageerd. De zaak is geschorst. Het hof wil dat het OM eerst een verslag maakt van de precieze gang van zaken voorafgaand aan de vernietiging van de auto van V. Dit volgens advocaat mr. G. Spong vermeende "moordwapen" werd voor het afsluiten van het gerechtelijk vooronderzoek vernietigd. Het hof heeft tevens zijn verzoek om de officier van justitie die leiding gaf aan dat onderzoek te horen, ingewilligd.

De zaak wordt op 4 december voortgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Forse kritiek op getuigeverklaring na hypnose

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken