Bekijk het origineel

Minister akkoord met afblazen startbaan Beek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minister akkoord met afblazen startbaan Beek

Kamerfracties steunen besluit Limburg

2 minuten leestijd

MAASTRICHT (ANP) - Minister Netelenbos van verkeer en waterstaat staat in principe sympathiek tegenover het afblazen van de oost-westbaan op vliegveld Beek. Het kabinet buigt zich binnenkort over de kwestie.

Gedeputeerde Staten van Limburg maakten gisteren tot ieders verrassing bekend dat zij afzagen van de aanleg van de omstreden baan. Het dagelijks bestuur van de provincie pleit nu voor een afgeslankte luchthaven zonder nachtvluchten.

Van de regeringspartijen reageerde alleen de VVD teleurgesteld. Deze partij heeft zich altijd sterk gemaakt voor de oost-westbaan. De liberalen leggen zich volgens kamerlid Verbugt echter neer bij het besluit van GS. "We gaan niet trekken aan een dood paard".

PvdA en D66 spreken van een goede gedachte en een verstandig besluit. Zij hadden toch al hun twijfels of de nieuwe baan rendabel zou zijn. Ook GroenLinks is zeer tevreden. Het CDA meent daarentegen dat Limburg door falend kabinetsbeleid geen andere keus rest dan af te zien van de oost-westbaan.

De aanleg van de baan op de Limburgse luchthaven is decennialang onderwerp geweest van felle discussie. In de vorige kabinetsperiode leidde de zaak tot grote politieke problemen, omdat de toenmalige minister van verkeer, Jorritsma, en haar collega van milieu, De Boer, het niet eens konden worden of nachtvluchten toegelaten moesten worden. Uiteindelijk besloot het kabinet als compromis nachtvluchten alleen aan de "randen van de nacht" toe te staan.

Onmogelijk

De Limburgse gedeputeerde J. Tindemans zei gisteren dat de aanleg van de oost-westbaan politiek onmogelijk is en dat de Haagse procedures te lang duren. GS zijn zich ervan bewust dat met het schrappen van de baan een belangrijk economisch project voor Limburg verloren gaat. Maar zij willen dat compenseren door de aanleg van een bedrijventerrein voor leveranciers van autofabrikant Nedcar in Born. Een groot deel van het bedrag van 200 miljoen dat voor de oost-westbaan is gereserveerd zou daarvoor uitgetrokken moeten worden. GS zijn daarover al in overleg met het kabinet.

Tindemans denkt dat Limburg kan uitgroeien tot een van de grote autoproducerende regio's in Europa. Samen met Genk, Gent en Keulen zou Limburg deel moeten uitmaken van een grote cluster van autoindustrie. Daartoe moeten de rail- en wegverbindingen in de provincie worden verbeterd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Minister akkoord met afblazen startbaan Beek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken