Bekijk het origineel

Laatste deel van oogst door vorst vrijwel verloren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Laatste deel van oogst door vorst vrijwel verloren

Aardappeltelers in grote problemen

2 minuten leestijd

APELDOORN - De strenge vorst van de afgelopen dagen is een nieuwe tegenslag voor veel akkerbouwers. Als dit weertype aanhoudt gaat, zeker in Oost-Nederland, alles wat nog in de grond zit verloren. Dit stelt voorzitter A. Maarsingh van de vakgroep akkerbouw van de boerenorganisatie LTO-Nederland.

Vooral de poot- en consumptieaardappeltelers ondervinden de nadelige gevolgen van de vorst. Van de 40.000 hectares pootgoed zit nog 10 procent in de grond, schat Maarsingh. Van de consumptieaardappelen is 30 procent van de 80.000 hectare nog niet gerooid. "Deels is dit ondergelopen land, wat dus eigenlijk al verloren was. Voor de aardappelen die nog goed zijn, geldt dat het rooien door de vorst erg wordt bemoeilijkt. Jammer genoeg is de kwaliteit wel slecht", geeft de voorzitter aan.

Met name de snelle overgang van regen naar vorst belemmert de oogst. De boeren hadden gehoopt op een week droog weer.

Veel producten waren dan nog te redden geweest, aldus Maarsingh. "Nu is de grond al na een nacht vriezen te hard om te oogsten en als het overdag dooit is de grond weer te nat". Vooral op de hogergelegen percelen kan er soms nog worden gerooid. Door de enorme natheid wordt wel de structuur van de grond aangetast. Volgens de LTO-voorman letten de akkerbouwers daar nu minder op. "Centraal staat het oogsten van hun producten".

De problemen bij fabrieksaardappelen en suikerbieten, waar ook nog eenderde van de respectievelijke 55.000 en 110.000 hectare in de grond zit, ziet Maarsingh iets minder somber in. Bieten kunnen wel tegen een beetje vorst. Voor fabrieksaardappelen geldt dat ze wat meer beschadigingen mogen hebben, dus die kunnen eerder worden gerooid. "Toch moet ook voor deze gewassen de vorst niet te lang duren. Nog een paar van zulke nachten en dan gaan met name ook de fabrieksaardappelen verloren".

Temperatuur

MeteoConsult uit Wageningen voorziet nog geen weersveranderingen tot midden volgende week. "Vooral rond de weekwisseling kan het nog pittig vriezen", verwacht medewerker J. Bloem. "Daarna lopen de temperaturen langzaam op naar zo'n graad of acht overdag, terwijl het 's nachts rond het vriespunt blijft. Dat is overigens normaal voor deze tijd van het jaar".

De werkelijke gevolgen voor de sector zijn nog niet te overzien, aldus Maarsingh. "De lage opbrengsten zijn niet alleen nadelig voor de landbouw, maar ook voor sectoren zoals transport, loonwerk, industrie en handel".

Volgens Maarsingh moet fabrieksaardappelfabriek Avebe uit Groningen haar campagne door de kleine oogst zes weken eerder stoppen. De suikerbietenfabrieken draaien weer normaal, al ligt daar maar een minimale voorraad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Laatste deel van oogst door vorst vrijwel verloren

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 november 1998

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken