Bekijk het origineel

N-Korea bereidt weer lancering raket voor

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

N-Korea bereidt weer lancering raket voor

Voor het eerst overleg EU-Pyongyang

2 minuten leestijd

TOKIO (RTR) - Amerikaanse satellieten hebben ontdekt dat Noord-Korea voorbereidingen treft om een nieuwe raket te lanceren. Washington heeft de Japanse regering hiervan op de hoogte gesteld. Dit heeft een Japanse krant gisteren bekendgemaakt.

Zegslieden in Tokio zeiden tegen de krant Yomiuri Shimbun dat de Noord-Koreanen al sinds 20 november bezig zijn delen van hun nieuwe Taepo Dong-raket over te brengen naar een lanceerplatform. Vermoed wordt dat Pyongyang van plan is nog dit jaar een nieuwe lancering uit te voeren.

Volgens de krant zijn er berichten dat een groep belangstellenden uit het Midden-Oosten in Noord-Korea is aangekomen om een eventuele lancering bij te wonen.

Het Westen maakt zich grote zorgen over de mogelijkheid dat het armlastige Noord-Korea de geavanceerde raket probeert te verkopen aan Arabische landen.

Raket

Een woordvoerder van de Japanse premier Obuchi wilde slechts bevestigen dat "wij berichten hebben gekregen over dergelijke bewegingen op dat deel van het Koreaanse schiereiland". Hij zei er verder niets over te kunnen zeggen omdat Tokio nog niet over genoeg informatie beschikt.

Op 31 augustus schoot Noord-Korea voor het eerst een Taepo Dong-raket af. Het projectiel vloog, tot grote ontsteltenis van Tokio, over Japan heen en belandde in de Stille Zuidzee. Daarmee toonde het communistische land aan elk deel van Japan te kunnen treffen. Pyongyang beweert dat met de raket een satelliet in een baan om de aarde is gebracht.

"Masker afgeworpen"

Noord-Korea haalde gisteren fel uit naar de VS. Washington verdenkt het land ervan een grote ondergrondse nucleaire installatie te bouwen bij Yongbyon.

De Noord-Koreanen weigeren de Amerikanen toestemming te geven de ondergrondse installatie te inspecteren. Washington zegt dat door de weigering het akkoord uit 1994 in gevaar komt. Dat voorziet in een bevriezing van het Noord-Koreaanse nucleaire programma in ruil voor twee moderne kerncentrales.

Pyongyang beschuldigde de VS ervan de spanning op te voeren. "De imperialisten hebben hun masker van "dialoog en onderhandeling" afgeworpen en de toestand aan de rand van de oorlog gebracht. Wij verklaren dat onze revolutionaire strijdkrachten de uitdaging van de Amerikaanse agressiemacht zullen aanvaarden en een ver- nietigende klap zullen uitdelen", aldus een Noord-Koreaanse legerwoordvoerder.

Dialoog

De Europese Unie heeft gisteren in Brussel voor de eerste keer in de geschiedenis een politieke dialoog gevoerd met Noord-Korea. Details over de ontmoeting, die enkele uren duurde, zijn nog niet vrijgegeven, zo meldt het Japanse persbureau Kyodo.

Op de agenda stond, naast de voedselhulp aan het geïsoleerde land, de beschuldiging dat Pyongyang ondergronds een nucleaire fabriek zou bouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

N-Korea bereidt weer lancering raket voor

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken