Bekijk het origineel

Permanente verkeerscontrole effectief

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Permanente verkeerscontrole effectief

2 minuten leestijd

DRIEBERGEN (ANP) - Permanente snelheidscontroles op verschillende plaatsen blijken vijf jaar na het invoeren van deze methode effectiever te werken dan onaangekondigde metingen.

Het gericht verkeerstoezicht wordt daarom inmiddels in heel Nederland toegepast. Deze controle wordt bewust vooraf bekendgemaakt. Hiervan gaat volgens T. van der Wel, hoofd van het Gericht Verkeerstoezicht (GTV), duidelijk een preventieve werking uit. Het werkt in zijn ogen beter dan de geheime controles waarbij mensen worden aangehouden als ze de snelheidslimiet al hebben overschreden.

De mensen op controles wijzen, krijgt in Nederland dan ook de overhand, meent Van der Wel. "De dreiging is het belangrijkst", vindt hij. "Daarmee kun je gevaarlijk rijge- drag vooraf voorkomen. Dat is de kracht van deze manier van controleren".

De permanent aangekondigde snelheidscontrole is voor het eerst op de A2 als proef begonnen. Het aantal overtredingen en ongevallen op deze snelweg is als gevolg van de nieuwe manier van controleren de afgelopen jaren flink gedaald. Zo vallen er op de A2 steeds minder verkeersdoden te betreuren. De afgelopen vijf jaar is het jaarlijkse dodencijfer gedaald van dertien naar acht mensen. Ook gebeuren er nu jaarlijks honderd ongelukken minder dan voor invoering van de permanente controle. Dit cijfer is van 1759 naar 1659 ongevallen per jaar gedaald.

Inmiddels worden steeds minder snelheidsovertreders op de A2 betrapt. Het aantal mensen dat te hard reed, is de laatste vijf jaar geleidelijk met 10 procent afgenomen op de stukken waar 100 kilometer per uur mag worden gereden. Op de trajecten waar een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur geldt, is dit aantal in die periode met ruim 5 procent verminderd.

Het GVT is van een regionaal project op de A2 snel uitgegroeid tot een onderafdeling van de afdeling Bijzondere Taken van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). "De sleutel van het succes is de onvoorspelbaarheid van de plaats waar de snelheidscontroles worden gehouden", vertelt Van der Wel. "Weggebruikers weten dat ze in feite overal gecontroleerd kunnen worden. Notoire overtreders worden daarin ook bevestigd, doordat ze verscheidene bekeuringen snel achter elkaar kunnen krijgen. Daarvan gaat een psychologisch effect uit".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Permanente verkeerscontrole effectief

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 december 1998

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken