Bekijk het origineel

In Colombia na zeven jaar weer vredesoverleg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

In Colombia na zeven jaar weer vredesoverleg

Rebellen brengen flink eisenpakket mee

2 minuten leestijd

SAN VICENTE DEL CAGUAN (AFP) - De Colombiaanse regering begint morgen met de linkse guerrillabeweging FARC de eerste vredesgesprekken in zeven jaar. Het overleg moet met groot ceremonieel beginnen in het plaatsje San Vicente del Caguán in de jungle, 285 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bogotá. De beveiliging is in handen van de guerrillastrijders.

De gesprekken tussen de oudste nog actieve marxistische guerrillabeweging van Latijns-Amerika, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), en de regering van de centrumrechtse nieuwe president Andrés Pastrana moeten in aanwezigheid van tal van hooggeplaatste genodigden van start gaan.

Pastrana is in augustus president geworden en hij noemt vrede zijn eerste prioriteit. FARC stelt evenwel hoge eisen, zoals landhervormingen, een radicale herverdeling van welvaart en een einde aan de huidige vrijemarkteconomie.

De oprichter en leider van de FARC, de 70-jarige Manuel "Tirofijo" Marulanda, zou zelf komen om de dialoog met Pastrana te beginnen. De gangen van Marulanda zijn evenwel al vijftig jaar ondoorgrondelijk en het is niet helemaal zeker dat hij aanwezig zal zijn. Marulanda is nog nooit in het openbaar opgetreden sinds hij guerrillero werd en in 1964 de FARC oprichtte.

Het leger heeft zich voor de vredesonderhandelingen in november al uit een groot gebied rond de plaats teruggetrokken. Dat was een voorwaarde van de FARC. Het is de guerrillabeweging die de afgelopen tijd een groot gebied rond San Vicente uitkamde. De FARC waakt er zo voor dat er geen regeringsspionnen, verraders of leden van extreem rechtse doodseskaders de dialoog komen verstoren.

Nederlagen

De FARC is met circa 12.000 man een sterke rebellenbeweging, die in de helft van het land actief is. Het leger van 50.000 inzetbare soldaten heeft de laatste jaren smadelijke nederlagen geleden tegenover FARC-eenheden. Het falen van de officiële strijdkrachten heeft geleid tot de opkomst van extreem rechtse milities, die de terreur van de FARC en het kleinere linkse Nationale Bevrijdingsleger (ELN) met hun eigen doodseskaderterreur overtreffen. Deze Zelfverdedigingsmilities van Colombia (AUC) worden in verband gebracht met maffiosi en het leger.

De linkse guerrillabewegingen zijn op hun beurt een criminele guerrilla geworden. Ze beroven banken, ontvoeren mensen en zijn betrokken bij de drugshandel. De wreedheden, die door alle partijen worden begaan, hebben al een miljoen Colombianen van huis en haard verdreven. Het aantal doden is als gevolg van de spiraal van geweld opgelopen tot circa veertig per dag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 januari 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

In Colombia na zeven jaar weer vredesoverleg

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 januari 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken