Bekijk het origineel

Vezeldieet helpt niet tegen darmkanker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vezeldieet helpt niet tegen darmkanker

"Eten veel groenten en fruit wel zinvol"

2 minuten leestijd

NEW YORK - Anders dan jarenlang werd gedacht, beschermt een vezelrijk dieet van bijvoorbeeld zemelen, bonen en volkorenbrood niet tegen kanker aan de dikke darm. Dat blijkt uit een onderzoek dat in de afgelopen 16 jaar onder 88.757 Amerikaanse verpleegsters is gehouden.

De resultaten van het kankeronderzoek werden vandaag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. Tussen 1980 en 1996 ontwikkelden 787 van de onderzochte vrouwen kanker aan de dikke darm of de endeldarm. Het risico was hetzelfde, ongeacht de vezelrijkheid van het dieet van de vrouwen. Volgens de onderzoekers gaan hun bevindingen ook op voor mannen.

De onderzoekers, dr. Charles Fuchs en zijn collega's toonden zich er verbaasd. Dat vezelrijk voedsel wel helpt andere aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en suikerziekte te voorkomen, is volgens hem echter onmiskenbaar.

In een begeleidend commentaar vraagt dr. John Potter van het Fred Hutchins on Cancer Research Center in Seattle zich af of vragenlijsten over iemands eetgewoonten in het verleden betrouwbaar materiaal opleveren en of verpleegsters, die over het algemeen bewuster omgaan met hun gezondheid, representatief zijn. Ook stelt Potter dat er aanwijzingen zijn dat een hoog suikerverbruik, een grote calorie-inname en gebrek aan lichaamsbeweging bijdragen aan darmkanker, en dat er meer onderzoek nodig is.

Groenten en fruit

In Nederland doen zich jaarlijks ruim 60.000 nieuwe gevallen van kanker voor, waarvan 8000 gevallen van darmkanker. Elk jaar sterven in Nederland 36.000 aan kwaadaardige tumoren. Vorig jaar startte de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) een campagne om mensen ertoe aan te zetten hun eetpatroon te wijzigen en naast een royale portie verse groente tijdens de maaltijden dagelijks ten minste twee stuks fruit te eten. Het KWF schat op grond van onderzoek dat het eten van meer groente en fruit tussen de 4500 en 17.000 gevallen van kanker per jaar zou kunnen schelen. Het gaat dan om onder meer tumoren aan strottenhoofd, stembanden, slokdarm, maag, ingewanden en longen. De nu gevonden uitkomsten ten aanzien van vezels doen daaraan niets af, aldus het KWF. Ook het Amerikaanse Kankergenootschap ziet naar aanleiding van de studie geen reden zijn voedingsadviezen ten aanzien van groenten en fruit te veranderen. Zij bevatten veel waardevolle voedingsstoffen die kanker kunnen tegengaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 januari 1999

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Vezeldieet helpt niet tegen darmkanker

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 januari 1999

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken