Bekijk het origineel

Zaak-Etiënne U. staat op drijfzand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zaak-Etiënne U. staat op drijfzand

Laatste strohalm ontglipt OM

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het horen van twee getuigen die een belastende verklaring tegen Etiënne U. zouden afleggen, heeft de zaak van het openbaar ministerie (OM) geen goed gedaan.

De eerste getuige krabbelde terug na een aanvankelijke belastende verklaring. De tweede had volgens het hof "geen concrete wetenschap van de feiten die U. ten laste zijn gelegd."

Dit kwam boven op de tot nu toe voor justitie teleurstellend verlopen zaak tegen U. en zijn medeverdachten. Het hof heeft tijdens het proces in hoger beroep immers de voorlopige hechtenis van alle verdachten geschorst. Het rechtscollege denkt vooralsnog dat de straffen die het de verdachten mogelijk gaat opleggen, niet hoger zullen uitvallen dan de tijd die ze in voorarrest hebben gezeten.

Het OM nam gisteren bewust risico met het laten getuigen van deze twee mensen uit de Verenigde Staten, in een poging de zaak toch nog een goede wending te geven, zo gaf procureur-generaal mr. P. Brilman na afloop toe. Want de getuigen uit Amerika zijn informanten in grote drugsonderzoeken die nog steeds voor de Amerikaanse overheid werken en een crimineel verleden hebben. Daarom waren zij voor het hof in Amsterdam ook vermomd en zaten zij in een grijze geluidscel, waarin hun stemmen werden vervormd. Dit om te garanderen dat hun identiteit geheim zou blijven uit veiligheidsoverweging. "Er is minder uitgekomen dan gedacht. Er is inderdaad geen nieuw bewijs bijgekomen", analyseerde de teleurgestelde procureur-generaal na de zitting. "Maar met de inzet van zulke getuigen loop je risico's. Dat weet je."

Afzwakking

Tijdens de ondervraging van de advocaat van de van drugshandel verdachte U., mr. C. Korvinus, zwakte de eerste getuige zijn verklaring flink af. Het verhoor van de tweede getuige werd door het gerechtshof al snel afgebroken en afgedaan als waardeloos.

Korvinus is blij dat het hof de getuigen heeft ontmaskerd en "korte metten met hen heeft gemaakt." "Het was onthullend te zien op welke informatie de aanklachten van justitie blijken te zijn gebaseerd."

De zaak wordt 4 februari voortgezet. Dan volgt het requisitoir van Brilman. Van te weinig bewijs in de zaak wil hij niet weten. Wel is het bewijs tegen verdachten in deze zaak volgens hem "gecompliceerd."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 januari 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Zaak-Etiënne U. staat op drijfzand

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 januari 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken