Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Kerk en moskee moeten meer samenwerken"

Dr. Slomp wil inzet voor mensenrechten

2 minuten leestijd

KAMPEN (ANP) - "Moslims en christenen moeten zich op basis van overeenkomsten in hun geloof samen inzetten voor mensenrechten. De dialoog is broodnodig om een leefbare maatschappij te behouden."

Dat schrijft de gereformeerde islamkenner dr. J. Slomp in het boek "Islam", dat deel uitmaakt van een informatieve serie over wereldgodsdiensten. De samenwerking moet volgens dr. Slomp leiden tot godsdienstvrijheid en de verbetering van de positie van moslimminderheden in Europa, en verbetering van de positie van christenen, humanisten en minderheden in de moslimwereld. De laatsten durven nu meestal niet voor de dag te komen.

Kerken in Europa zouden de 7000 moskeeën in dit werelddeel kunnen aanbieden "dialoogpartners" te worden, oppert dr. Slomp. Moslims en christenen kunnen dan gezamenlijk de koran en de Bijbel bestuderen, om bouwstenen te vinden voor een "theologie van gemeenschappelijk handelen." Verschillen zullen er altijd blijven. Het gevaar van vermenging van godsdienstige opvattingen (syncretisme) is daarom zeer gering, meent de islamoloog.

Dr. Slomp verwacht dat de invloed van de islam in de 21e eeuw zeker zal toenemen. Moslims vormen zo'n 20 procent van de wereldbevolking. De islam is daarmee na het christendom de tweede godsdienst. De islam biedt volgens Slomp een kans aan Europa en Amerika om echt pluriforme samenlevingen te ontwikkelen.

Integratie

Mensen moeten hun vrees en argwaan tegenover de islam overwinnen en ook in gesprek gaan met fundamentalistische moslims. Afdelingen islamstudie aan universiteiten zouden daartoe relaties moeten opbouwen met academies in de moslimwereld, meent Slomp.

Nederland telt ruim 600.000 moslims. Ze beschikken over bijna vierhonderd gebedsruimten, waarvan 10 procent echte moskeeën. Anders dan in de synagoge, wordt in de meeste moskeeën niet in het Nederlands gepreekt. Het zou het integratieproces bevorderen als de vrijdagse preek, althans gedeeltelijk, in het Nederlands zou worden gehouden, schrijft de theoloog.

Hij verwacht dat in de komende eeuw de dialoog en samenwerking met aanhangers van andere religies een belangrijker plaats op de kerkelijke agenda zullen krijgen. Joden, christenen en moslims geloven volgens dr. Slomp in "de ene God, die hemel en aarde geschapen heeft." De intensivering van de contacten zal leiden tot gemengde huwelijken en af en toe tot bekeringen in beide richtingen. Maar dat zullen marginale verschijnselen blijven, voorspelt hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 februari 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 februari 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken