Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Zaak-Bouterse begint maandag in Den Haag"

Hof verwerpt verzoek van advocaat

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De strafzaak tegen Desi Bouterse uit Suriname gaat maandag gewoon beginnen. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank in Den Haag gisteren gezegd. Hiermee lijkt een einde gekomen aan de onduidelijkheid die de afgelopen dagen rond het aanstaande monsterproces is ontstaan.

Bouterse moet zich verantwoorden voor een omvangrijke drugssmokkel vanuit Suriname naar Nederland. De raadsman van Bouterse, mr. A. Moszkowicz, had het gerechtshof verzocht te bepalen dat het proces tegen de Surinaamse oud-legerleider voor de rechtbank in Rotterdam gehouden moest worden in plaats van voor de rechtbank in Den Haag. Dit vanwege vooringenomenheid van de Haagse rechtbank.

Het gerechtshof wees dat verzoek gistermiddag af. Moszkowicz overweegt tegen dit besluit in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. In zijn arrest wees het hof ook uitdrukkelijk het verzoek van het openbaar ministerie in Den Haag af om de opschortende werking in deze procedure op te heffen. Volgens raadsheer mr. P. Wurzer van het hof geldt de schorsing in ieder geval tot 2 weken na het arrest. Binnen deze termijn moet Moszkowicz cassatie hebben aangetekend. Als de advocaat in cassatie gaat, geldt de schorsing tot de uitspraak van de Hoge Raad. Dat kan maanden duren.

Een en ander zou betekenen dat het proces tegen de huidige Surinaamse adviseur van staat maandag niet van start kan gaan. De raadsheer wijst er echter op dat het aan de rechtbank in Den Haag zelf is om de vraag te beantwoorden of het proces moet worden opgeschort. Een woordvoerster van de rechtbank liet gistermiddag dus weten dat maandag gewoon een aanvang wordt gemaakt met het strafproces tegen Bouterse en twee medeverdachten. De rechters zullen zich dan buigen over de gevolgen van de door Moszkowicz aangespannen procedure.

Niet anders

Advocaat mr. I. Weski, raadsvrouw van verdachte R. L., gaat ervan uit dat de rechtbank maandag zal besluiten het proces tegen Bouterse uit te stellen. "Volgens mij kunnen ze niet anders", stelt de Rotterdamse advocate. Ze zal in dat geval vragen om afsplitsing van de strafzaak tegen haar cliënt van het proces tegen Bouterse.

Weski gaat maandag in ieder geval pleiten voor niet-ontvankelijkheid van het OM. Volgens haar heeft het OM te lang gewacht met het vervolgen van L. Ook gaat ze bepleiten dat de Haagse rechtbank niet bevoegd is om het proces tegen haar cliënt te behandelen.

Zie ook pag. 15.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken