Bekijk het origineel

Zuid-Holland werkt niet mee aan 'brede' Gomarusschool

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zuid-Holland werkt niet mee aan 'brede' Gomarusschool

Gedeputeerde laat regio boven richting gaan

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland weigert de reformatorische scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem een afdeling voor voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) toe te kennen. De aanvragen voor de afdelingen techniek en dienstverlening komen niet op het provinciale Plan voor Scholen 2000-2002. Met dit plan adviseert de provincie de staatssecretaris van onderwijs.

Rector G. M. den Haan van de Gorinchemse scholengemeenschap vindt dat de provincie een "ondeugdelijke prognosemethode" voor het reformatorisch onderwijs gebruikt. In de statencommissie zorg en cultuur rekende hij gistermiddag voor dat de school volgend jaar op zeker 200 leerlingen méér voor het beroepsonderwijs kan rekenen, dan de provincie heeft becijferd. Oorzaak hiervan is onder meer de invoering van leerwegen en zorgverbreding in het voortgezet onderwijs. Dat heeft onder meer tot gevolg dat zo'n 35 procent van de huidige mavo-leerlingen van de Gomarusschool zal kiezen voor de beroepsgerichte of de gemengde leerweg, zo is vastgesteld. De provincie heeft hier geen rekening mee gehouden, aldus Den Haan.

De rector benadrukte dat ouders binnen het reformatorisch onderwijs eerst kiezen voor de richting van de school en pas daarna voor een vbo-afdeling. "Dit betekent dat de prognoses per afdeling geen goed beeld geven van het potentieel voor een dergelijke school."

De Gomarusscholengemeenschap wil de afdeling voor vbo tot stand brengen door een zogenoemde celdeling van het Van Lodensteincollege in Hoevelaken. Deze school heeft echter ook plannen voor een nevenvestiging in Kesteren. Den Haan vindt het onjuist dat de provincie dit laat meewegen in de besluitvorming, omdat nevenvestiging een "binnenschoolse" aangelegenheid is en geen invloed heeft op het totale aantal leerlingen van die school. Bij celdeling moet uitgegaan worden van dit totale aantal leerlingen, aldus de rector.

Volgens hem moet de provincie ook voorrang geven aan de meest verstrekkende aanvraag: celdeling van het vbo in Hoevelaken en verplaatsing daarvan naar Gorinchem. Pas daarna zou bekeken moeten worden of het restant in Hoevelaken nevenvestiging mogelijk maakt in Kesteren.

Heroverwegen

SGP-statenlid drs. C. L. Freeke, die mede namens RPF/GPV sprak, vroeg gedeputeerde H. B. van der Goot zijn negatieve beslissing te heroverwegen. Als argumenten voerde hij onder meer de grote reisafstanden en voordelen van een brede scholengemeenschap aan. Van der Goot leek in de commissie bereid de cijfers nog eens te bekijken en die dinsdag in het college van gedeputeerde staten aan de orde te stellen.

Na afloop van de vergadering verklaarde hij echter onomwonden dat de Gomar usschool niet moet rekenen op een bijstelling van het advies. Dat heeft te maken met het feit dat Zuid-Holland bezig is met een herschikking van vbo/mavo. Voortaan worden de prognoses voor de leerlingenaantallen per regio vastgesteld. Dat kan gevolgen hebben voor scholen met een levensbeschouwelijke grondslag, die vaak een veel groter voedingsgebied hebben dan andere scholen. Gedeputeerde Van der Goot deed daar in de wandelgangen laconiek over. "Regio gaat boven richting", is zijn filosofie.

Overigens kreeg de Stichting voor islamitisch voortgezet onderwijs "Ibn Ghaldoun" wel groen licht om in Rotterdam een brede school voor voortgezet onderwijs te beginnen, zij het zonder de afdelingen bouwtechniek en elektrotechniek.

De commissie zorg en cultuur drong gisteren wel aan op een diepgaande bezinning op gehanteerde methoden voor het berekenen van te verwachten aantallen leerlingen. "Cijfers zijn geen cijfers", verzuchtte CDA'er J. G. H. Draijer.

Volgende week vrijdag besluiten de Staten definitief over het Plan van Scholen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Zuid-Holland werkt niet mee aan 'brede' Gomarusschool

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken