Bekijk het origineel

Jakarta stuurt extra troepen naar Borneo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jakarta stuurt extra troepen naar Borneo

Mogelijk al ruim 200 doden door etnisch geweld

3 minuten leestijd

SINGKAWANG - De troepen die in de Indonesische provincie West-Kalimantan op het eiland Borneo worden ingezet om Madurese vluchtelingen, het doelwit van extreem bloedig etnisch geweld, in veiligheid te brengen, zien zich voor een bijna onmogelijke taak gesteld.

In de regio zijn normaliter 2000 militairen gestationeerd. Het leger liet vanmorgen weten dat tussen de 750 en 1000 man aan versterkingen onderweg was. Generaal Wiranto, de opperbevelhebber van de Indonesische strijdkrachten, zei dat de versterkingen nodig zijn omdat de plaatselijke leiders niet bereid zijn gebleken te helpen het geweld tot stoppen te brengen.

De soldaten die gisteren de in overheidsgebouwen in het stadje Singkawang opeengepakte Madurese vluchtelingen in veiligheid moesten brengen, wachtten totdat het donker was voordat zij hen met vrachtwagens kwamen afhalen, uit angst voor verder geweld van de Dayaks, Maleiers en Buginezen.

Omsingeld

Desondanks werden de vrachtwagens binnen de kortste keren omsingeld door zeker honderd mensen die vastbesloten waren de Madurezen te pakken te nemen. Pas toen de soldaten plastic kogels hadden afgevuurd en met de vrachtwagens de menigte voor zich uit hadden geschoven, konden de angstige vluchtelingen worden geƫvacueerd.

Het tegen de Madurese immigranten gerichte geweld brak vorige week los. Volgens sommige bronnen zijn daarbij zeker meer dan 200 doden gevallen en zijn 23.000 Madurezen op de vlucht geslagen.

De Madurezen wonen al tientallen jaren op Borneo. Hun aanwezigheid is een gevolg van het transmigratiebeleid van de voormalige president Suharto. In het kader van de transmigratie moesten bewoners van dichtbevolkte eilanden zoals Java, Bali en Madura zich in dunbevolkte streken vestigen. Vanaf het begin werden de Madurezen op Borneo als ongewenste nieuwelingen beschouwd.

Vorige week begonnen groepen gewapende Dayaks, Maleiers en Buginezen hun woede te koelen op de Madurese bevolkingsgroep. Er leek pas een einde aan de bloedbaden te komen toen er geen Madurezen meer te vinden waren. Euforische strijders, met de bloedvlekken nog op hun kleren, paradeerden met afgehakte hoofden en andere lichaamsdelen van hun slachtoffers. De verlaten huizen van gevluchte of vermoorde Madurezen werden geplunderd en in brand gestoken.

Koppensnellen

Bij het geweld tegen de Madurezen hebben zich in West-Kalimantan zelfs de etnische Chinezen aangesloten door voedsel en water aan de strijders aan te bieden, terwijl het bij etnische onlusten elders in Indonesiƫ meestal de Chinezen zijn die het slachtoffer worden.

Het geweld in Borneo lijkt geen religieuze maar alleen een etnische achtergrond te hebben. De vorm die de slachtpartijen aannamen heeft deels te maken met de traditie van de Dayaks, die een geschiedenis van koppensnellen hebben. Zo werden hoofden afgehakt en langs de weg opgesteld. Strijders sneden het lichaam van hun slachtoffers open om het hart eruit te halen en het op te eten.

In 1996-1997 werd de Madurese gemeenschap in West-Kalimantan ook al door Dayaks aangevallen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn toen mogelijk 500 mensen gedood.

De Jakarta Post zei vandaag in een hoofdartikel dat het geweld op Borneo een nieuwe bedreiging vormt voor de verkiezingen die in juni gehouden moeten worden. Eerder al zijn rond de 200 doden gevallen bij geweld tussen christenen en moslims op het Molukse eiland Ambon en ook op Oost-Timor zijn, sinds de regering zich bereid verklaarde het eilanddeel los te laten als de bevolking dat wil, doden gevallen bij conflicten omtrent de onafhankelijkheid voor Oost-Timor.

Intussen hebben de Indonesische autoriteiten aangekondigd 42 politieke gevangenen te zullen vrijlaten, onder wie veertig uit de roerige provincie Aceh (Atjeh). Minister van Justitie Muladi maakte vanmorgen bekend dat president Habibie, die de Noord-Sumatraanse provincie vrijdag bezoekt, het decreet tot vrijlating heeft getekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Jakarta stuurt extra troepen naar Borneo

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken