Bekijk het origineel

Etiënne U. blijft op vrije voeten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Etiënne U. blijft op vrije voeten

Justitie delft opnieuw het onderspit

4 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Etiënne U. is vrijgesproken van de omvangrijke handel in softdrugs, waarvan hij onder meer werd verdacht. Ook vier medeverdachten hoeven niet meer achter de tralies. Allen zijn ze vrijgesproken van deelneming aan een criminele organisatie.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde U. gisteren tot anderhalf jaar gevangenisstraf voor belastingontduiking. De rechtbank in Amsterdam legde U. begin 1998 nog 6 jaar gevangenisstraf op. Volgens de rechtbank toen was hij wel de leider van een criminele organisatie die zich zowel in binnen- als buitenland had toegelegd op grootschalige handel in softdrugs. Het hof vernietigde die conclusie vanwege gebrek aan bewijs.

Twee medeverdachten werden gisteren veroordeeld tot straffen van 1 tot 2 jaar. Twee andere medeverdachten zijn helemaal vrijgesproken. Het openbaar ministerie (OM) eiste op 4 februari 6 jaar cel tegen U. Voor de andere vier verdachten vroeg justitie straffen van 4 jaar tot 21 maanden op te leggen.

U. heeft zijn nu opgelegde straf al uitgezeten in voorarrest. Hij liep gearmd met familieleden het gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp uit, maar wilde geen reactie geven op de uitspraak.

Sterke aanwijzingen

Volgens het hof zijn er wel sterke aanwijzingen dat de verdachten in deze zaak deel uitmaakten van een samenwerkingsverband dat zich bezighield met zaken die "het daglicht niet kunnen velen." Er is geen andere verklaring voor de kennelijk door verdachten gevoelde noodzaak om onder meer het afluisteren te belemmeren door in code door de telefoon te praten en opzettelijk te wisselen van telefoonaansluiting, meent het gerechtshof in Amsterdam. Er is in de ogen van de rechters echter onvoldoende bewijs dat het genoemde samenwerkingsverband het doel had de ten laste gelegde misdrijven te plegen.

De uitspraak van het hof houdt een pijnlijke nederlaag voor justitie in, die miljoenen investeerde om de man die in haar ogen de leider van een internationale drugsorganisatie was achter de tralies te krijgen. Maar zelfs een veroordeling voor nog slechts één enkel drugsfeit zat er niet in, zo bleek gisteren.

Justitie was erop gebrand om na een eerder mislukte poging U. nu wel voor drugshandel te laten veroordelen. De eerste poging om U. te vervolgen, mislukte. Dat leidde uiteindelijk zelfs tot de IRT-affaire en de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden.

Die gebrandheid van justitie lijkt het OM nu juist de das om te hebben gedaan. Door heel hard aan het werk te zijn gegaan in de zaak tegen U., zijn er fouten gemaakt, constateerde voorzitter van het hof, J. Vermeulen. "Ook domme fouten."

Al eerder had dit hof besloten de voorlopige hechtenis van de vijf verdachten in deze zaak te schorsen. Het rechtscollege gaf toen al aan te denken dat de op te leggen straffen lager zouden uitvallen dan het voorarrest, dat ongeveer 2 jaar heeft geduurd. Na die beslissing zijn er weinig nieuwe bewijzen meer in het geding gebracht.

Laatste poging

Een laatste poging van het OM op 21 januari om de zaak een voor justitie positieve wending te geven, pakte slecht uit. Justitie had op de valreep wel getuigen uit de Verenigde Staten laten komen om belastende verklaringen over de verdachten af te laten leggen. De eerste getuige krabbelde echter terug na een aanvankelijk belastende verklaring. De tweede had volgens het hof "geen concrete wetenschap van de feiten die U. ten laste zijn gelegd."

Het OM beraadt zich nog of het bij de Hoge Raad in cassatie gaat. "Het arrest moet eerst goed worden bestudeerd", zegt OM-woordvoerster W. Groos. Ze geeft wel toe dat 5 jaar speurwerk en het investeren van miljoenen in het onderzoek naar U. uiteindelijk vrij weinig direct bewijs heeft opgeleverd.

De advocaat van U., mr. C. Korvinus, kondigde aan voor de veroordeling van belastingontduiking in cassatie bij de Hoge Raad te gaan. Gelukkig is volgens hem eindelijk vastgesteld dat er geen afdoende bewijs is dat zijn cliënt een leidende rol had in een internationale softdrugsorganisatie. Dat laat echter onverlet dat zijn cliënt jaren "ten onrechte als drugsbaron is afgeschilderd."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Etiënne U. blijft op vrije voeten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 maart 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken