Bekijk het origineel

De Hessenhof kweekt alles zelf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Hessenhof kweekt alles zelf

3 minuten leestijd

Het is lente en de tuin nodigt tot actie. Oude bloemstengels die nu echt te broos worden, kunnen weg. Het jonge blad komt overigens al bij de meeste vaste planten tevoorschijn. Zo weten we weer een beetje wat waar staat. En ook waar niets staat. Er is altijd wel weer een plekje voor iets nieuws. Dus op zoek naar een kwekerij met ruime keus.

De tocht leidde deze keer naar De Hessenhof aan de noordkant van Ede. De kwekerij is bekend in binnen- en buitenland. Hoewel veel mensen in de omgeving er nog nooit van gehoord hebben, weten daarentegen tuiniers uit Engeland, Frankrijk, Duitsland en België dit adres wel te vinden. Een chauffeur van een touringcar met Engelse tuiniers wist amper mensen én planten in de bus te krijgen. Zo veel wilden ze meenemen!

Op een terrein van 2 hectare bevindt zich de "traditionele kwekerij van uitzonderlijke planten" van Hans Kramer. Het geheel ligt er zeer welverzorgd bij. Heel fraai zijn de strak geschoren en geknipte hagen. Er zijn hoge hulst- en beukenhagen, maar ook lagere hagen van donkergroene taxus. Ze omheinen de plantenbedden met moederplanten, de rotstuin en de genummerde vakken waarin gekweekte planten worden aangeboden. Daartussen verspreid liggen de diverse werkruimtes.

Kruisen

Kramer kweekt alle planten zelf op. Van de moederplanten ("de kippen die de eieren leggen") wint hij zaad of neemt hij stekken. In de centrale kas, het domein van zijn vriendin Miranda, wordt gezaaid, gestekt en opgepot. Per jaar worden er ongeveer 120.000 planten opgekweekt. Omdat De Hessenhof geen tuincentrum is waar nieuwe aanvoer van elders komt, is de voorraad beperkt. Is een soort uitverkocht, dan zal men geduld moeten hebben tot het volgende jaar.

Kortgeleden ontdekte Kramer tussen de tuingeraniums een nieuwe zaailing. Deze werd vermeerderd en kreeg de naam "Blue Sunrise" (zie foto). De geranium met goudgeel blad en lilablauwe, komvormige bloemen heeft een perfecte winterhardheid. De plant gaat inmiddels al over de landsgrenzen en wordt in Engeland eveneens vermeerderd.

De nieuwe kruising was het werk van bijen. "In feite imiteren wij deze insecten als we planten kruisen", zegt Hans Kramer. Stuifmeel van verschillende planten wordt overgebracht op de stampers van andere soorten. Kapjes over de gekruiste planten moeten voorkomen dat bijen roet in het eten gooien door weer ander stuifmeel op de stampers te deponeren.

's Winters zijn Kramer en zijn medewerkers op de kwekerij druk bezig met het bestuiven van helleborus. Het kruisen van deze planten vergt veel tijd. Het duurt 3 tot 4 jaar voordat ze bloeien. Dan pas weet je of het resultaat geslaagd is. Zo ja, dan kan de succesvolle bestuiving herhaald worden. De opgeplante zaailingen worden steeds geselecteerd. Als de nieuwe planten beter zijn dan de moederplanten worden deze vervangen.

Veredeling en selectie zijn de belangrijkste doelen van de Hessenhof. Kramer kweekt bijzondere planten, maar houdt zich toch ook bezig met gewone planten die zich al jaren bewezen hebben. Hij geeft de voorkeur aan 'langzame' planten. "Die hebben enkele jaren nodig voordat ze op juiste grootte zijn en dan gaan bloeien. Daarna geven ze jaren probleemloos plezier." Trillium is zo'n plant. De fameuze bosplant groeit langzaam en bloeit pas na 5 jaar. Als de plant op dreef is kan zij wel 30 jaar doorgaan.

Kwekerij "De Hessenhof" heeft nu nog volop keus. Eind mei, begin juni zijn ze uitverkocht. 's Zomers is het groeiseizoen en worden nieuwe planten opgekweekt, zodat de plantenvakken in het najaar weer vol zijn. Dan is er de meeste keus: ruim duizend verschillende soorten.

De 152 pagina's dikke plantenlijst 1998/1999 is te verkrijgen door 7,50 gulden over te maken op giro 5183380. Voor 4 gulden is hij af te halen. Adres: Hessenweg 41, 6718 TC Ede. Openingstijden: iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Van 1 maart tot 1 december. Tuinclubs en andere groepen zijn op afspraak ook op andere tijden welkom: 0318-617334.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

De Hessenhof kweekt alles zelf

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken