Bekijk het origineel

Uniformjas diender moet weer dicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uniformjas diender moet weer dicht

Politie Basis Opleiding moet agent autoriteit teruggeven

5 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het is bar en boos gesteld met de Nederlandse diendersopleiding. De Amsterdamse korpschef J. Kuiper heeft al tijden kritiek op de training basispolitiezorg.

"Te veel sixties", zegt hij. En: "Geen aansluiting op de huidige praktijk." Vergeleken met de rest van de wereld valt het wel mee. Maar eigenlijk heeft de opleiding niets te bieden waar Kuiper wat aan heeft. Vanaf vandaag zou daar verandering in moeten komen.

Vanmorgen schoven twintig aspirant-agenten in de Amsterdamse schoolbankjes voor een opleiding die wel Kuipers goedkeuring kan wegdragen: de Politie Basis Opleiding, een project van het Landelijk Selectie- en Opleidingsinstituut Politie en het korps Amsterdam-Amstelland. Rotterdam en Den Haag volgen later dit jaar.

Niet roken

Het werd tijd, vindt Kuiper, want over de kwaliteit van de dienders die hij nu krijgt aangeleverd, is hij niet te spreken. Afgestudeerden van de Nederlandse Politie Academie kunnen in de hoofdstad aan de slag als hoofdagent. Een baan als inspecteur, zoals elders in het land, zit er bij Kuiper pas na een aantal dienstjaren in. En de agenten die hij na een training van anderhalf jaar uit het Politie Opleidingscentrum (POC) in Amsterdam kreeg aangeleverd, voldeden al helemaal niet aan zijn normen.

"Ze worden niet meer gevormd. De opleiding verwijst nog terug naar de tijd dat autoriteit niet vereist was op straat en is gestoeld op ideeën uit de jaren zestig met te veel nadruk op het oplossen van conflicten. De POC's gaan uit van een verouderd werkmodel, waarin agenten onder leiding van een leidinggevende opereren en niet zelfstandig. Eigenlijk is die opleiding de afgelopen 15 jaar niet meer herzien."

Gevraagd hoe het wel moet, grijpt de hoofdcommissaris nog verder terug in de tijd. Zelf leerde Kuiper hoe hij zich moest gedragen als agent op straat, hoe hij als politiemens autoriteit moest uitstralen. "Die autoriteit krijg je niet aangewaaid." In zijn tijd was een opengeknoopt uniformjasje taboe en mochten agenten in uniform niet roken. "Wij leerden hoe je in uniform op de fiets moet stappen." Onlangs hoorde hij nog van een agente in opleiding dat ze door rood licht lopen niet erg vond. "Als je niet eens het gevoel hebt dat dit niet kan, klopt er iets niet. Als agent ben je een levend voorbeeld."

Mest uitrijden

In de nieuwe Politie Basis Opleiding wil Kuiper die onderdelen weer invoeren. In plaats van 18 maanden theorie met een stage, doorlopen de cursisten een studie- en werktraject dat snelle leerlingen in 4 en langzamere studenten in 7 jaar kunnen afronden. Na anderhalf jaar krijgen de deelnemers een baan als agent aangeboden en aan het eind van de opleiding krijgt het korps Amsterdam-Amstelland er een "generalist" bij.

De PBO begint met een halfjaar theorie. Daarna volgt een periode waarin praktijk en theorie elkaar afwisselen. De praktijkblokken krijgen iets van het aloude meester-gezelsysteem, vertelt Kuiper tevreden.

De nieuwe opleiding vond haar bakermat in de hoofdstad. Volgens Kuiper heeft zijn korps altijd al een voortrekkersrol gespeeld als het over het opleiden van dienders gaat. Het Landelijk Selectie- en Opleidingsinstituut Politie liep altijd achter de feiten aan. "Zo hebben we 3 jaar geleden zelf maar een deeltijdopleiding voor herintredende vrouwen opgericht."

De hoofdcommissaris pleit al tijden voor de erkenning van het Amsterdamse korps als opleidingskorps. Niet alleen neemt het korps vaak het initiatief, het levert ook de helft van alle aspirant-agenten in Nederland. En het gebied leent zich er prima voor: "We zijn een kleine compacte regio waar mensen met alle aspecten van het politiewerk te maken krijgen: van mest uitrijden op het platteland tot zware criminaliteit en verkeersproblemen." Wie een tijdje in Amsterdam heeft gewerkt, is van alle markten thuis.

Omdat de omliggende regio's regelmatig in de Amsterdamse vijver vissen, wil de korpschef het liefst jaarlijks 200 extra agenten van het ministerie. Ter leniging van de uitstroom en als erkenning voor het feit dat hij agenten voor andere regio's opleidt, want daar komt het volgens de korpschef in de praktijk op neer.

Het korps hoeft echter niet te rekenen op extra dienders. Bij de verdeling van de 3000 nieuwe agenten kreeg Amsterdam er niet één toegewezen. Amsterdam moest eerst de nog meer dan vijftig openstaande vacatures invullen, vond minister Peper.

Desondanks blijft de hoofdcommissaris werken aan het imago van Amsterdam-Amstelland als opleidingskorps. Trots vertelt Kuiper dat tweederde van zijn medewerkers op dit moment bezig is met een of andere vorm van scholing. Als het aan hem ligt duikt elke diender weer in de studieboeken.

Piepen en kraken

Hij is minder enthousiast over de plannen om de opleidingen gelijk te schakelen met het reguliere onderwijs, zodat de cursisten straks een heus mbo- of hbo-diploma in ontvangst kunnen nemen. "Dat maakt het makkelijker om als diender buiten de politie een baan te vinden. Daar ligt mijn prioriteit niet. Bovendien hebben ze dat ook met de verpleegkundeopleidingen gedaan. En voorzover ik heb begrepen kraakt, steunt en piept het daar nog. Ze zouden eerst eens moeten kijken hoe het daar gaat."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Uniformjas diender moet weer dicht

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken