Bekijk het origineel

Veel toeristen met Pasen in Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veel toeristen met Pasen in Nederland

Totale uitgaven op 120 miljoen gulden

2 minuten leestijd

LEIDSCHENDAM (ANP) - Voor het toerisme zijn de paasdagen beter verlopen dan was verwacht. Het mooie weer vorige week leidde tot veel last-minuteboekingen. Zo'n 875.000 buitenlanders bezochten Nederland en 375.000 Nederlanders genoten in eigen land van een vakantie. De toeristen gaven 120 miljoen gulden uit.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) is de branche over het algemeen positief over de paasdagen. "Als het mooie weer van Goede Vrijdag had aangehouden, hadden we nog meer toeristen ontvangen. Maar we mogen zeker niet ontevreden zijn", blikt NBT-directeur Th. Schmitz terug.

Het NBT ging uit van 850.000 toeristen, hetzelfde aantal als vorig jaar. In die voorspellingen was het effect van het wegvallen van een lange paasvakantie al meegenomen. Vorige week meldde het NBT dat 350.000 Nederlanders een korte binnenlandse vakantie hadden geboekt.

Naar alle regio's trokken meer toeristen dan vorig jaar. Hotels in Amsterdam, Utrecht en Limburg zaten voor 90 tot 100 procent vol. Ook de bungalowparken in Groningen, Flevoland, Den Haag, Brabant en Limburg zaten zo goed als vol. De goede weersverwachting zorgde ervoor dat de meeste campings "boven verwachting" draaiden.

Watersportgasten

De buitenlandse gasten zijn voor zo'n 70 procent Duitsers. Een aantal deelstaten heeft rond de Pasen 2 weken vakantie. Britten en Belgen volgen op de tweede en de derde plaats. Amsterdam ligt bij de Britten goed in de markt. De Friese meren en de Maasplassen bij Roermond trokken al veel Duitse watersportgasten.

Ook de Hortus in Haren stond in de belangstelling van de oosterburen, maar daar waren de Nederlanders in de meerderheid. De toevloed leidde tot wachttijden van 1 uur. De Rotterdamse Spido en Euromast plukten vruchten van hun reclame-inspanningen en ontvingen veel Oost-Europese toeristen.

De attractieparken deden het goed. De Efteling trok 70.000 bezoekers, een plus van 40 procent. Dolfinarium Harderwijk en Madurodam ontvingen beide 10 procent meer gasten en Avonturenpark Hellendoorn telde een stijging van 20 procent. Het Noorder Dierenpark in Emmen liet 26.000 bezoekers binnen en Burgers Zoo in Arnhem had met 38.500 een betere opkomst dan vorig jaar. De Keukenhof in Lisse noteerde een daling van 10.000 bezoekers naar 60.000. Dat wijt het NBT aan de vroege Pasen waardoor de bollenvelden nog niet uitbundig bloeien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Veel toeristen met Pasen in Nederland

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken